Latvijas ārlietu ministrs Indulis Bērziņš ceturtdien debatēs Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā (EPPA) atgādinājis, ka Krievija joprojām nav darījusi neko, lai izpildītu savas saistības atdot Baltijas valstīm tām piederošās bijušās vēstniecību ēkas EP dalībvalstīs, ko uzņēmās iestājoties EP 1996. gadā.
Jautājumu par Baltijas valstīm neatdotajiem īpašumiem EPPA aktualizēja Lietuvas un Zviedrijas deputāti, bet no Krievijas puses nekāda reakcija nesekoja, jo procedūra debates neparedz.

Pēc Otrā pasaules kara Padomju Savienība pārņēma Baltijas valstu īpašumā esošās ēkas ārvalstīs, bet 1996.gadā, kļūstot par Eiropas Padomes dalībvalsti, Krievija deva skaidru solījumu atrisināt jautājumu par Baltijas valstu vēstniecību ēku atdošanu.

Latvijas bijušās vēstniecības ēkā Parīzē, Pronī ielā, saimnieko Krievijas diplomātisko un konsulāro dienestu pārstāvji, bet Lietuvai ir līdzīgas problēmas ar bijušo vēstniecības ēku Romā. Juridiski ēkas joprojām ir Baltijas īpašumi, taču tās nevar atgūt, jo tās apsaimnieko personas ar diplomātisko imunitāti.

Gan Francija, gan Itālija solījušas risināt šos jautājumus, taču līdz šim tas nav noticis. Francija vairākkārt solījusi iesniegt priekšlikumus par Latvijas īpašuma atgūšanu un solījusi noorganizēt darba grupas tikšanos, tomēr šāda sanāksme vēl nav notikusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!