Latvijas vēstnieks ASV Māris Riekstiņš apsveicis Reno pilsētas Vēstures pētnieku komisiju ar tās atzīmēto pavērsienu džinsu vēsturē, atgādinot, ka pilsētā izgudrotas džinsu bikšu vīles nostiprinošās kapara kniedes izgudrojis Rīgā dzimis un uz Ameriku imigrējis skroderis Jēkabs Dāvis.
Reno pilsētas vēstures komisija 20.maijā atzīmē to, ka 1871.gada decembrī tika izgudrotas džinsu bikšu vīles nostiprinošās kapara kniedes, informēja Ārlietu ministrijas Preses centrā.

Dāvis toreiz saņēma pasūtījumu uzšūt kādam mežcirtējam piemērotas izturīgas bikses. Dāvis ar kapara kniedēm, ar kurām parasti stiprināja ādas siksnas pie zirgu deķiem, nostiprināja darba bikšu kabatu vīles, tā padarot bikses izturīgākas. Skrodera praktiskais izgudrojums strauji ieguva vietējo strādnieku popularitāti un vēlāk pārvērtās par džinsu bikšu modes īpašu sastāvdaļu gadsimta garumā.

Džinsu bikšu kniedes patentēja 1873.gada 20.maijā uz skrodera Dāvja un Sanfrancisko firmas "Levi Strauss & Co" vārda. Patenta izsniegšanas laikā Dāvis jau strādāja "Levi Strauss" kompānijā par ražošanas vadītāju.

Atzīmējot džinsu bikšu kniežu izgudrošanu, Reno pilsētas Vēstures pētnieku komisija vēsturiskā patenta izsniegšanas dienā - 20. maijā uzstādīja īpašu piemiņas plāksni Virdžīnijas ielā - vietā, kur kādreiz atradās skrodera Dāvja veikals. Nevadas pavalsts gubernators pasludināja 20. maiju par Dāvja dienu. Nevadas pavalsts muzejs arī 21.maijā rīkoja pasākumus par piemiņu no Latvijas nākušajam skroderim un viņa izgudrojumam, kas uz ilgu laiku ietekmēja džinsu modi.

Riekstiņš nosūtīja personiskus sveicienus piemiņas plāksnes atklāšanas pasākuma organizētājiem un Dāvja mazmazdēlam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!