Naktī no svētdienas uz pirmdienu Latvijā atgriežas divus mēnešus ilgusī ekspedīcija "Lejup pa Jukonas upi", kuras laikā pieci latviešu piedzīvojumu meklētāji veica pusotru tūkstoti kilometru pa mežonīgo Jukonas upi Kanādā un Aļaskā (ASV), informēja Vides filmu studijā.
Ekspedīcijas dalībnieki - mednieks, izbijušais motosportists un šī piedzīvojuma iniciators Jānis Kļaviņš, Vides filmu studijas seja Māris Olte, operators Sandris Jūra, ceļotājs un fotogrāfs Gatis Birkavs un profesionāls ceļotājs Raimonds Dombrovskis ceļojumu sāka maija beigās, Laberžē ezerā Kanādā, ekipējušies ar divām sešus metrus garām kanoe laivām, filmēšanas tehniku, makšķerēm un nedaudz pārtikas.

Ekspedīcijas mērķis bija izpētīt vietas, kurās 20.gadsimta sākumā plosījās Zelta drudzis - masveidīga zelta meklēšanas mānija Aļaskā un Jukonas baseina upēs, kā arī pārbaudīt savus spēkus, laivojot apvidū, kur civilizācija sastopama tikai vienreiz katros trīssimt kilometros un upes krastus apdzīvo grizli lāči un milzu aļņi. Ekspedīcija šķērsoja arī bīstamās Piecpirkstu krāces, kuru lejpusē reiz esot bijis nostiepts tīkls slīkoņu savākšanai.

Par "Zelta upi" dēvētā Jukona attaisnojot šo nosaukumu -piedzīvojuma dalībnieki izmēģinājuši spēkus zelta skalošanā, un ar panākumiem, tomēr upes lielākā vērtība esot neskartie upes krasti, kurus apdzīvo tikai dzīvnieki, kurus pievilina jebkura dēkaiņa parādīšanās un seno zeltraču pēcteči.

Ceļojuma atspulgus varēs vērot Vides filmu studijas raidījumos ik ceturtdienu jau rudenī, papildus ziņas par ekspedīciju, fotogrāfijas un Māra Oltes reportāžas var meklēt Vides filmu studijas interneta lapā www.vfs.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!