Foto: LETA
Endokrinologs Uģis Gruntmanis, kurš 22 gadus strādāja ASV un kļuva par Teksasas Universitātes profesoru, pērn atgriezās Latvijā, jo vēlējās panākt labas pārmaiņas Latvijas veselības sistēmā. Dzimtenē, kā pats tagad atzīst, Gruntmanis tomēr izrādījies nevajadzīgs. Atkal viņš ir ceļa jūtīs un septembrī pārceļas atpakaļ uz ASV, Ņūhempšīras štatu, kur strādās Dartmutas koledžā.

Grūtības Gruntmanis jau iepriekš paredzēja, liecina Tatjanas Žagares-Vītiņas raksts žurnālā "SestDiena" 2009. gadā. "Bet es vienmēr esmu teicis, ka nākotnē gribētu atgriezties Latvijā, kaut man ir apgalvots, ka tas varētu būt sarežģīti, jo manu profesora grādu Latvijā neatzīst, un nezinu, vai es būtu gatavs sākt visu no sākuma," tā Gruntmanis toreiz sacīja, tomēr pērn mēģināja.

Lai varētu strādāt Latvijā, viņam tika pieprasīts iziet profesionālās kvalifikācijas atzīšanas procesu. Jeilas un vairākās citās ASV universitāšu dokumenti nebija pietiekami, medicīnas profesoram bija jākārto eksāmens Rīgas Stradiņa universitātē kopā ar 6. kursa studentiem. Pēc pusgadu ilgas cīņas Gruntmaņa ārsta kvalifikācija tika atzīta, tomēr tie nebija vienīgie šķēršļi, ar kuriem viņš saskārās Latvijā, Gruntmanis pastāstīja portālam "Delfi." Tie arī saistās ar viņa tagad pieņemto lēmumu.

"Būtībā man nekas cits neatliek, kā pārcelties atpakaļ uz ASV. Tās lietas, kuras tiešām no sirds Latvijā vēlējos piedalīties, man gāja secen. Es pieteicos Stradiņa slimnīcas padomē, Stradiņa slimnīcas valdes vadītāja amatam, Stradiņa slimnīcas Endokrinoloģijas centra vadītāja amatam. Visās šajās vietās es netiku pieņemts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!