Foto: F64

Rīgas dome (RD) Būvniecības valsts kontroles birojam (BVKB) iesniegusi eksperta atzinumu un projekta autora veiktus aprēķinus par Brasas satiksmes pārvada nestspēju, un abos dokumentos konstatēts, ka tramvaja kustība, ievērojot ierobežojumus, šobrīd ir pieļaujama, portāls "Delfi" uzzināja BKVB.

Kā informēja "Rīgas satiksme", no sestdienas, 25. maija tiks atjaunota 11. tramvaja kustība maršrutā "Ausekļa iela – Mežaparks".

Pēc pārvada pārbūves būvprojekta un iesniegtā ekspluatācijas slodžu aprēķina izvērtēšanas, kā arī tehniskās apsekošanas, BVKB secinājis, ka pārvada ekspluatācija arī pēc pārbūves būs ierobežota un neatbilstoša slodzēm, ko rada šībrīža transportlīdzekļu intensitāte un masa. Šī iemesla dēļ birojs norāda, ka nepieciešams rūpīgi izvērtēt esošā būvprojekta īstenošanas lietderību.

BVKB arīdzan norāda, ka Brasas tilta būvdarbi pilnā apjomā vēl netiks atsākti. Tas būšot iespējams vien pēc tam, kad būvprojekta autors būs izstrādājis risinājumus būvprojektā iepriekš neparedzētu nesošo konstrukciju bojājumu novēršanai. Jaunos būvprojekta risinājumus pirms iesniegšanas BVKB būs jāvērtē arī tiltu būvekspertīzē sertificētam speciālistam.

Kā norādīts RD iesniegtajā eksperta atzinumā, Brasas pārvadu būvniecības laikā var ekspluatēt ar vienu sabiedriskā transporta joslu un vienu vieglā transporta līdz 3,5 tonnām joslu, neparedzot gājēju pārvietošanos pār pārvadu. Tas nozīmē, ka ir pieļaujams atjaunot viena vai divu vagonu tramvaja kustību, skaidro BKVB.

Tā kā uz Brasas tilta sabiedriskais transports var kursēt tikai pa tramvaja sliedēm, "Rīgas satiksme" mainīs 9. autobusa maršrutu no centra. Tas līdz turpmākām izmaiņām nekursēs pa Kluso ielu un līdz Brasas pārvadam visu laiku brauks pa sliedēm. Pieturvieta "Klijānu iela" slēgta, bet autobusi apstāsies tramvaja pieturvietās "Kazarmu iela" un "Brasas stacija", informēja "Rīgas satiksmē".

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka pagājušās nedēļas piektdienā RD priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Oļegs Burovs (GKR) lika nekavējoties slēgt tramvaju satiksmi pār Brasas tiltu.

BVKB būvinspektors, veicot Brasas tilta apsekošanu, konstatēja būvniecības projektā neminētus nesošo konstrukciju bojājumus. Maija sākumā tika sagatavots atzinums par būves pārbaudi, kas izsniegts būvniecības procesa dalībniekiem, informē BVKB.

Pēcāk BVKB tikās ar RD Satiksmes departamentu (RDSD), projekta autoru un ekspertīzes veicēju, lai saņemtu skaidrojumu par būvprojekta risinājumiem. Saskaņā ar BVKB sniegto informāciju tikšanās laikā būvprojekta autora rīcībā nebija detalizētas informācijas, kas ar aprēķiniem pamatotu pārvada pieļaujamo slodzi.

Vēstīts, ka no 18. maija "Rīgas satiksme" ieviesa speciālu autobusa maršruts slēgtā 11. tramvaja maršruta vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!