Foto: LETA

Rīgas domes opozīcijā esošajām partijām "Visu Latvijai!"-TB/LNNK un "Vienotība" šovakar sasauktajā ārkārtas sēdē pēc divarpus stundu debatēm neizdevās gāzt no amata Rīgas domes priekšsēdētāju Nilu Ušakovu (SC).

Ušakova amatu nosargāja plašā koalīcija - visi "Saskaņas centrs" un "Gods kalpot Rīgai" deputāti, kas Rīgas domē ir pārliecinošā vairākumā, balsoja pret neuzticības izteikšanu Ušakovam un viņa atkāpšanos no amata. Kopumā pret Ušakova atkāpšanos balsoja 37 domnieki, 18 opozīcijas deputāti balsoja "par".

Pieprasījumu sasaukt domes sēdi par Rīgas mēra atbrīvošanu no amata iesniedza nacionālās apvienības Rīgas domes deputātu frakcijas vadītāja Baiba Broka. Viņa Rīgas domei pārmeta bizantisku augstprātību un darbošanos pretēji rīdzinieku interesēm. Broka tāpat norādīja, ka Rīgas vadībai arī traģiskas kļūdas nav likušas objektīvi un konstruktīvi izvērtēt savu darbību un nākt ar priekšlikumiem, kā tās novērst.

Opozīcija pārmeta naudas izšķērdēšanu un uzkrājumu tērēšanu, sabiedrības šķelšanu, bezdarbību būvniecības kontrolē, kūtrumu korupcijas risku ierobežošanā, neskaidrās dotācijas un naudas izlietojumu pašvaldības SIA "Rīgas satiksme", kā arī populismu un haosa radīšanu sabiedriskā transporta biļešu politikā, solot un reklamējot atlaides, kuras vēl nav stājušās spēkā.

Broka norādīja, ka Rīgas domē valda tiesiskais nihilisms un savas varas nesatricināmības apziņa, kas spilgti izpaudusies Rātslaukumā notikušā piketa laikā 4.decembrī, kur Rīgas Pašvaldības policija pret skaņu pastiprinošu ierīču lietošanu Ušakova atbalstītāju vidū neiebilda, bet nekavējoties mēģināja izlikt no domes sēžu balkona klusējošu piketētāju, kas, turot plakātu, pauda Rīgas mēram netīkamu viedokli.

Tikmēr koalīcijas domnieki kritizēja, ka opozicionāri ir sasaukusi bezjēdzīgu sēdi, kuras iznākums, zinot koalīcijas balsu pārsvaru, jau ir skaidrs. Vairāki norādīja, ka šis jautājums jau izsmelts decembra sākumā, kad Ušakovs sasauca ārkārtas sēdi par uzticības izteikšanu sev pašam. "Vienotības" deputāte Baiba Brigmane gan SC un GKR domniekiem atgādināja, ka tā bijusi tikpat bezjēdzīga.

Vairāki SC un GKR deputāti pauda viedokli, ka opozīcijas galvenais mērķis, pieprasot sasaukt šādu sēdi, ir atgādināt par sevi pirms Eiropas Parlamenta un Saeimas vēlēšanām un pacelt savu reitingu.

Sēdes gaitā koalīcijas domnieki uzdeva Brokai virkni dzēlīgu jautājumu, tostarp daudz interesējoties par to, ko nacionālā apvienība un "Vienotība" ir paveikusi valdībā, lai sakārtotu haosu būvniecības nozarē. SC un GKR deputāti lielāko daļu savu kolēģu repliku uzņēma ar aplausiem.

"Cik reizes vēl nacionālajai apvienībai, "Vienotībai" un Vadimam Jerošenko vajadzēs prasīt sasaukt ārkārtas sēdi, lai saprastu, ka domes priekšsēdētājs paliks savā vietā un jūs būsiet tur, kur esat šobrīd?" Brokai vaicāja Mihails Kameņeckis (SC). Atbildot uz pārmetumiem par bizantisku augstprātību, viņš opozīciju salīdzināja ar osmaņu turkiem, kas esot slaveni ar spēju iznīcināt, nevis radīt.

"Kā redzat, mēs abi esam vienā vietā - gan jūs, gan es esam Rīgas domes deputāti," atgādināja Broka, norādot, ka visu domē ievēlēto deputātu pienākumi un tiesības ir izvērtēt domes darbu, izteikt neapmierinātību un aizstāvēt savu vēlētāju intereses. Viņa norādīja, ka neuzskata, ka opozīcijai pie šāda spēku sadalījuma Rīgas domē vajadzētu uzreiz iet mājās un atkāpties no savām tiesībām un viedokļa.

Deputāte Irina Vinnika (GKR) savukārt interesējās: "Ja noņemsim Ušakovu, vai jums ir kandidāti uz mēra amatu, kuri varētu būt atbalstīti tautā tādā pašā līmenī kā Ušakovs? Novērojot procesu, kā mums izvirza premjera amata kandidātus, negribas, lai tāds pats process sāktos šeit."

Broka apliecināja, ka, tāpat kā priekšvēlēšanu laikā, viņa būtu gatava uzņemties atbildību un ieņemt domes priekšsēdētājas amatu.

Vadims Baraņņiks (SC) savukārt interesējās, kas opozīcijai ir iebilstams pret rīdzinieku atlaidēm. Broka paskaidroja, ka atlaides ir sekundārs jautājums - vispirms ir jābūt skaidrībai, cik pamatots ir domes vadības apstiprinātais biļešu tarifs 1,20 eiro apmērā. Viņa uzsvēra, ka nacionālā apvienība neiebilst pret atlaidēm, bet tām jābūt samērīgām un tās nedrīkst būt diskriminējošas.

Baraņņiks arī jautāja, vai pēc Brokas domām, Rīgai vienai būtu jānodrošina galvaspilsētas funkcijas. Opozīcijas līdere atgādināja, ka arī nacionālās apvienības priekšvēlēšanu programmā bija Rīgas likuma izstrādāšana, tostarp iestrādājot likumā valsts finansējumu šīm funkcijām un subsīdijas transportam.

Ušakovs savukārt kāpa tribīnē, lai atgādinātu, ka Vides aizsardzības un reģionālās aizsardzības ministrija (VARAM) ir saskaņojusi Siguldas pašvaldības noteikumus par atlaidēm sabiedriskajā transportā, kas ir teju identiski Rīgas domes izstrādātajiem. "Ar vai bez Satversmes tiesas lēmuma mēs savu panāksim," paziņoja Rīgas mērs.

Savukārt, runājot par notiekošo būvniecības jomā, Ušakovs norādīja, ka pamazām šķiet, ka Latvijā tomēr būs izdevies beidzot izveidot valdību, un tajā Nacionālā apvienība varētu vadīt Ekonomikas ministriju, kas nozīmē, ka kolēģiem, kas Rīgas domē atrodas opozīcijā, valdības līmenī būs iespēja savest kārtībā likumdošanu, lai pašvaldības varētu strādāt efektīvāk.

Opozīcijas domnieks Kārlis Strēlis (V) politiku šodien salīdzināja ar sporta spēlēm - ja zaudē komanda, atkāpjas treneris. Viņš arī piebilda, ka domes vadības vietā nebūtu sasaucis domes sēdi Ziemassvētku vakarā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!