Pagājušajā nedēļā Nacionālā vides veselības centrā (NVVC) reģistrēti 36 jauni ērču encefalīta slimnieki un tas ir šogad lielākais nedēļas laikā reģistrēto encefalīta slimnieku skaits.
Kopumā kopš ērču aktivitātes sezonas sākuma pavasarī Latvijā ar ērču encefalītu saslimuši 260 cilvēki, pirmdien informēja NVVC preses sekretāre Inga Priževaite. Nedēļu iepriekš centrs reģistrēja 21 jaunu ar ērču encefalītu saslimušo.

Neviens ērču encefalīta slimnieks šogad nav reģistrēts tikai Saldus un Krāslavas rajonos. Skaitliski visvairāk saslimšanas gadījumu ar ērču encefalītu ir Rīgā, kur saslimuši 44 cilvēki.

Otrs un trešais lielākais saslimušo skaits šogad reģistrēts Liepājas rajonā un Rīgas rajonā - attiecīgi 23 un 15 saslimušie. Madonas un Ventspils rajonos ar ērču encefalītu saslimuši 14 cilvēki, Limbažu rajonā - 13, Rēzeknes rajonā - 11, Balvu, Bauskas un Aizkraukles rajonos - katrā 10 cilvēki.

Pārējos rajonos saslimšanas gadījumu skaits ir mazāks par desmit.

Šogad augstākā ērču aktivitāte reģistrēta aprīļa otrajā dekādē, kad ērču vidējais blīvums vienā no pastāvīgajiem ērču uzskaites punktiem gandrīz divas reizes pārsniedza pēdējos trīs gados reģistrēto ērču aktivitātes līmeni.

Ērču aktivitāte ievērojami samazinājās jūlijā un augusta sākumā, tomēr pēdējie uzskaites dati augusta otrajā dekādē liecina, ka aktīvo ērču skaits Latvijas mežos un krūmājos atkal sāk palielināties, informē Priževaite. NVVC atgādina, ka vēl joprojām ir iespējams vakcinēties pret ērču encefalītu. Centra vakcinācijas kabinets strādā darba dienās no plkst.9 līdz 17, kā arī sestdienās no plkst. 9 līdz 13. Vakcīna maksā sešus latus un 36 santīmus. Imūnglobulīna pote, ko ievada pēc ērces piesūkšanās, nepilngadīgām personām maksā 1,21 latu, bet pieaugušajiem - 23,11 latus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!