Foto: Reuters/Scanpix

Latvijā alkoholu uztver kā sabiedrības normu un to ļoti akceptē, Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) rīkotajā konferencē "Par alkohola radītā kaitējuma mazināšanu Latvijā" norādīja Slimību un profilakses centra (SPKC) Atkarības slimību riska analīzes nodaļas vadītāja Aija Pelne.

Pelne norādīja, ka 2013.gadā, pēc SPKC datiem, Latvijā reģistrētā alkohola patēriņš uz vienu iedzīvotāju bija 10,4 litri.

Pagājušajā gadā no alkohola mira 770 cilvēki, lielākā daļa no tiem bija vīrieši. Savukārt no visiem cilvēka dzīves zaudētajiem gadiem 20% tiek zaudēti tieši alkohola dēļ, norādīja Pelne.

"Latvijas iedzīvotāji dzer un dzer pārdzeroties," uzskata atkarību analītiķe. Pārmērīgi un riskanti jeb 60 gramus absolūtā alkohola, kas pielīdzināmi 200 gramiem degvīna, regulāri lieto 43,7% iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 64 gadiem.

Iedzīvotāji vidēji 54 dienas gadā lieto alkoholu, bet 18 dienas gadā to lieto riskanti daudz.

Savukārt alkohola atkarības risks pastāv 12,5% iedzīvotāju, bet ar alkoholismu 2012.gadā Latvijā slimoja 1% iedzīvotāju jeb 20 780 cilvēku.

Tāpat 12% jauniešu vecumā no 15 līdz 16 gadiem pēdējā gada laikā 20 un vairāk reižu lietojuši alkoholu, bet 36% lietojuši stipro alkoholu pēdējo 30 dienu laikā.

Grūtniecības laikā 17,3% sieviešu lietojušas alkoholu. 12,9% sieviešu uzskata, ka nedaudz iedzert grūtniecības laikā var, bet 67% uzskata, ka lietot alkoholu grūtniecības laikā nedrīkst.

Jau ziņots, ka otrdien LĀB telpās norisinājās konference "Par alkohola radītā kaitējuma mazināšanu Latvijā".

Konferences mērķis bija aktualizēt alkohola lietošanas negatīvo ietekmi, kā arī analizēt nepieciešamās izmaiņas likumdošanā, kas regulē alkohola apriti.

LĀB par galvenajām problēmām alkohola aprites jomā Latvijā uzskata bērnu un jauniešu alkoholismu un nelegālā alkohola lietošanu. Statistikas dati liecina, ka 84% skolēnu ir lietojuši alkoholu, turklāt pusaudžiem nesagādā grūtības to iegādāties, aptuveni trešdaļa skolēnu ir lietojuši alkoholu vairāk nekā 40 reizes, kas jau var liecināt par alkoholismu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!