Foto: Kadrs no video

Tiesai pirmajā instancē būs vēlreiz no jauna jāizskata Latvijas Televīzijas (LTV) sūdzība par Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) uzlikto administratīvo naudas sodu 4000 eiro apmērā par raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" sižetu, apstiprināja tiesā.

Rīgas apgabaltiesas tiesnesis Guntars Stūris norāda, ka apelācijas instances koleģiālais lēmums pieņemts triju tiesnešu sastāvā. Viņš skaidro, ka administratīvo pārkāpumu lietās tie ir reti gadījumi, kad apelācijas instances tiesa nosūta lietu jaunai izskatīšanai pirmās instances tiesā, taču šoreiz tiesas kolēģija izšķīrās par šādu soli, ņemot vērā rezonansi sabiedrībā, ko izraisīja izskanējusī informācija televīzijas raidījumā un saistībā ar to NEPLP uzliktais sods LTV.

Galvenais iemesls ir tāds, ka pirmās instances tiesas tiesneses spriedums nebija pietiekami motivēts, konstatēts, ka tas nav veidots atbilstoši likuma prasībām un tādēļ ir atceļams. Apjomīgā sprieduma motīvu daļa pamatā veidota no citātiem ar atsaucēm uz judikatūru, taču tajā pietrūkst lietā konstatēto faktu vērtējuma. Uz to bija norādīts arī apelācijas sūdzībā.

"Turklāt tiesai nācās konstatēt, ka no sprieduma nav saprotams, kā tikuši vērtēti lietā iesniegtie pierādījumi. Puses pierādījumus ir analizējušas, taču tas nenozīmē, ka arī tiesai tas nebūtu jādara," uzsver Stūris.

Jau vēstīts, ka pērn NEPLP lēma piemērot 4000 eiro sodu LTV raidījumam "Aizliegtais paņēmiens" par 29. martā pausto informāciju saistībā ar vakcīnu pret Covid-19 efektivitāti.

LTV sodu pārsūdzēja. Pirmās instances tiesa lēma prasību noraidīt, tikmēr apelācijas tiesa lēma nosūtīt lietu atkārtotai izskatīšanai pirmās instances tiesai.

"Aizliegtā paņēmiena" eksperimentā pārbaudīja antivielas pēc "Pfizer" otrās vakcīnas un "AstraZeneca" pirmās vakcīnas. "Gulbja laboratorijas" pārbaudē tika secināts, ka pēc "AstraZeneca" vakcīnas antivielu ir mazāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!