Foto: F64

Valsts kanceleja iesniegusi valdībā atkārtotus grozījumus Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) amatpersonu izdienas pensiju likumā, kas paredz tiesības uz izdienas pensiju KNAB priekšniekam.

Kā skaidrots likumprojekta anotācijā, grozījumi nosaka speciālo regulējumu attiecībā uz KNAB priekšnieka izdienas pensijas piešķiršanu, lai samērotu ar amatam noteiktajiem ierobežojumiem attiecībā uz darbības termiņu.

Grozījumi paredz papildināt likumu ar jaunu pantu, nosakot, ka tiesības uz izdienas pensiju ir KNAB priekšniekam, ja viņš ir sasniedzis 50 gadu vecumu un viņa izdienas stāžs ir ne mazāks par 20 gadiem, no kuriem ne mazāk kā pēdējie pieci gadi nostrādāti KNAB priekšnieka amatā.

Šobrīd likums paredz izdienas pensiju KNAB amatpersonai, kas sasniegusi 50 gadu vecumu un kuras izdienas stāžs ir ne mazāks par 20 gadiem, no kuriem pēdējie 10 gadi nostrādāti KNAB amatpersonas statusā.

Tāpat izdienas pensija paredzēta neatkarīgi no vecuma, ja persona atbrīvota no amata veselības stāvokļa dēļ, kā arī darbinieku skaita samazināšanas dēļ un kuras izdienas stāžs ir ne mazāks par 20 gadiem.

Likumprojektu valdība skatīs otrdien, 28. martā. Plānots, ka MK lūgs Saeimu atzīt likumprojektu par steidzamu.

Ziņots, ka jau iepriekš valdība iesniedza Saeimā grozījumus KNAB amatpersonu izdienas pensiju likumā. Grozījumi paredzēja tiesības uz izdienas pensiju KNAB priekšniekam neatkarīgi no vecuma, ja vien izdienas stāžs ir 20 gadu, no kuriem ne mazāk kā trīs pēdējie gadi nostrādāti biroja priekšnieka amatā.

Gan Saeimas komisijās, gan plenārsēdē liels deputātu skaits norādīja, ka iesniegtais likumprojekts nav pietiekami labi izstrādāts, tāpēc nav atbalstāms.

Saeima 9. martā pēc Sociālo un darba lietu komisijas lūguma lēma jautājumu no sēdes kārtības grozījumus izslēgt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!