Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Bez īpašām deputātu debatēm un, nevienam deputātam neiebilstot, Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien, 7. jūlijā, lēma rosināt Saeimai nodot tālākai izvērtēšanai Sociālo un darba lietu komisijai kolektīvo iesniegumu par brīvprātīgu vakcināciju. Šāda iniciatīva Saeimā kopš gada sākuma iesniegta jau otro reizi.

Atkārtoto kolektīvo iesniegumu "Vakcinācijai aizvien jābūt brīvprātīgai" kopš gada sākuma parakstījuši kopumā jau vairāk nekā 33 tūkstoši. Lai gan komisija jau iepriekš lēmusi par identiska iesniegumu virzīšanu izskatīšanai Sociālo un darba lietu komisijā, tomēr Saeimas juridiskie eksperti skaidroja, ka atkārtots iesniegums ar papildu parakstiem vērtējams un izskatāms kā jauns iesniegums.

Iniciatīvas autors, kurš vienlaikus ir arī partijas "Likums un kārtība" biedrs, Artūrs Ikvilds trešdien komisijā pēc tās vadītājas Janīnas Kursītes-Pakules (NA) jautājuma, kas ir jauns šajā iniciatīvā, paskaidroja, ka kopš iepriekšējās reizes klāt nākuši 17 tūkstoši parakstu.

"Būtībā, ja neveido atsevišķu darba grupu un nerunā ar ekspertiem kā Lauri Līcīti un pārējiem neatkarīgajiem ekspertiem nevis Veselības ministrijas ierēdņiem un pārējiem valsts pārvaldē, tad domāju, ka nekas nekustēsies un ka mēs nākamreiz iesim vienkārši ielās, ja jūs ignorējat jau vairāk nekā 33 tūkstošus parakstu," teica Ikvilds, paužot neizpratni par to, kāds parakstu daudzumus būtu nepieciešams, lai "Saeima reaģētu un pārtrauktu piespiedu vakcināciju".

Ikvilds norādīja, ka valdības iecere ar likumu noteikt, ka darbinieku var atlaist, ja viņš nevakcinējas, ir "emocionāls terors". Ikvilds nevakcinēšoties, jo vakcīna pret Covid-19 nav pietiekami pārbaudīta un ir apstiprināta lietošanai ārkārtas kārtībā. Turklāt tas esot pretrunā ar to, kas solīts iepriekš, izskatot iesniegumu Saeimas komisijās, norādīja Ikvilds, piebilstot, ka tiks atkārtots 11. janvāris un notiks pulcēšanās pie Saeimas un valdības, ja netiks ņemtas vērā iesnieguma parakstītāju viedoklis.

Deputāts Normunds Žunna (JKP) vaicāja Ikvildam, vai viņš ir partijas "Likums un kārtība" biedrs, uz ko Ikvilds atbildēja apstiprinoši, lai gan uzsvēra, ka šo iniciatīvu iesniedzis pats. Tāpēc Žunna arī jautāja platformas "Manabalss.lv" pārstāvjiem, vai šajā gadījumā iniciatīva nebija traktējama kā organizācijas iniciatīva. Platformas pārstāvis Didzis Meļķis teica, ka platformai šajā gadījumā bijušas sarunas ar autoru un noslēgts līgums, ka tā ir viņa privāta iniciatīva.

Kolektīvajā iesniegumā teikts: "Lai arī pašlaik runa ir par brīvprātīgu Covid-19 vakcināciju, Latvijā viss mainās pa dienām, un gala rezultātā var gadīties, ka valsts dienestu (vispirms – mediķu!) un arī atsevišķu uzņēmumu darbiniekiem tiks uzspiests vakcinēties, lai varētu turpināt darba attiecības vai dienestu (policijā, robežsardzē, armijā, zemessardzē utt.), kas ir pretrunā cilvēka brīvās gribas tiesībām. Nu jau ir izskanējis arī politiķa aicinājums, ka medicīnas darbinieku vakcinēšanai nevajadzētu būt "absolūti neobligātai". Būtu neētiski un prettiesiski pielietot dažādus ietekmēšanas instrumentus, lai cilvēki vakcinētos ar Covid-19 vakcīnu, kad tās ilgtermiņa iedarbība vēl nav zinātniski noskaidrota, un šī vakcīna ir ārkārtējs risinājums."

"Saeimai ir juridiski jānostiprina nosacījums, ka gan valsts un pašvaldības labā strādājošajiem/dienošajiem, gan privātā sektora darbiniekiem nedrīkst jebkādi uzspiest Covid-19 vakcināciju. To nedrīkst sasaistīt ne ar līgumattiecībām, ne finansiālo atlīdzību. Ar likumu nepieciešams aizsargāt nevakcinētu cilvēku pret diskrimināciju, jo ir liela daļa sabiedrības, kas rūpējas par savu veselību un ceļ imunitāti, mainot savu dzīvesveidu un ēšanas paradumus, tā audzējot imūnās sistēmas kapacitāti," teikts iesniegumā.

"Sabiedrībai ir jāmācās cienīt dažādus viedokļus un pieiet lietām praktiski. Šajā gadījumā kurš nav drošs par savu veselību – vakcinējas, kurš gatavs stiprināt savu imunitāti dabiskā ceļā – nevakcinējas. Ir jābeidz ar aizliegumiem un vardarbību, bet ir jāsāk mācīties atbildību pašiem par sevi un caur to par sabiedrību kopumā, kā tas ir tik demokrātiskajā Zviedrijā," teikts iesniegumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!