Gaiļezerā, Hipokrāta ielā 2 pirmdien durvis vēra jaunā daudzfunkcionālā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnika, kuras izveide izmaksāja 8,9 miljonus latu, informē Austrumu slimnīca.

Foto galerija

Jaunuzceltajā korpusā turpmāk tiks uzņemti visu profilu pacienti un sniegta visu veidu neatliekamā palīdzība. Jaunā Neatliekamās medicīnas klīnika ir veidota atbilstoši gan starptautiskajām vadlīnijām, gan pasaules pieredzei. Pretēji līdzšinējai praksei tajā ne vien formāli uzņems pacientus un nosūtīs tos uz nodaļu, bet jau no pirmās minūtes uzsāks arī ārstēšanu.

Jaunais korpuss ir veidots divos stāvos, kur pirmajā stāvā noritēs uzņemšana un neatliekamās palīdzības sniegšana, bet otrajā jau pašlaik strādā Toksikoloģijas un sepses klīnika, kas izveidota, reorganizējot līdz šim plašāk pazīstamo Toksikoloģijas centru.

24 stundas diennaktī šeit būs pieejamas visu slimnīcas profilu speciālistu konsultācijas, strādās traumpunkts un Saindēšanās un zāļu informācijas centrs. Šī būs vienīgā vieta Latvijā, kur nepieciešamā palīdzība tiks sniegta mikroķirurģijas un toksikoloģijas pacientiem un pacientiem ar politraumām.

Slimnīcā ieviesta jauna pacientu plūsmas organizācija - izvērtējot indikācijas, notiks pacientu grupēšana pēc prioritātes un priekšroka būs tiem, kuru stāvoklis prasīs akūtu iejaukšanos. Tie, kuriem būs nepieciešama ilgāka novērošana, bet nebūs viennozīmīga pamata viņu tūlītējai stacionēšanai, uz vairākām stundām medicīnas personāla uzraudzībā tiks izvietoti t.s. observācijas palātās.

Klīnikā izveidota arī vizuāli estētiska vide un domāts par servisa pakalpojumiem. Liela uzmanība pievērsa pacientu privātuma un konfidencialitātes paaugstināšanai. Lai to nodrošinātu, jaunajā koncepcijā slimnieku piederīgajiem un citām trešajām personām tiks ierādīta labiekārtota uzgaidāmā telpa. Visa pacientu datu apstrāde un uzglabāšana notiks elektroniski. Pieejams būs arī informācijas centrs.

Projekta kopējais finansējums ir 8,9 miljoni latu, tostarp Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums 2,4 miljoni latu, valsts galvotais aizdevums 2 miljoni latu. Rīgas pašvaldība projektā ieguldījusi 2,7 miljonus latu, bet valsts budžeta finansējums ir 685 tūkstoši latu. Vēl 984 tūkstoši latu ieguldīti no slimnīcas līdzekļiem.

Projekts "Neatliekamās palīdzības sniegšanas uzlabošana klīniskajā slimnīcā "Gaiļezers"" tika uzsākts 2005. gadā. Svinīgā kapsulas iemūrēšana jaunās klīnikas pamatos notika 2006.gada 4.septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!