Foto: LETA
Valsts prezidenta kanceleja (VPK) piektdien rīkoja Jūrmalas rezidences divu pagājušajā nedēļā atslepenoto telpu un tajās esošo mēbeļu apskati, kuras laikā mediju pārstāvjiem bija iespēja uzzināt, ka mēbeļu sarakstā atrodas gan sarkans dīvāns, gan ar ādu apvilkti krēsli.

Tagad zināms, ka 21 500 latus vērtajā pārrunu telpu mēbeļu komplektā ietilpst vairākām personām domāts sarkans dīvāns ar pieciem sarkaniem spilveniem un diviem melniem spilveniem, viens galds un divi mazāki galdi. Šie abi galdiņi ir "trīsstāvīgi", tas nozīmē, ka no grīdas līdz galda augšai ir trīs izmantojamas virsmas dažādu lietu novietošanai.

Pārrunu telpu mēbeļu komplektā ietilpst arī četri mīkstie krēsli - divi galvenokārt pelēkā krāsā un divi ar dominējošo sarkano krāsu.


Rezidences izrādīšanas laikā VPK pārstāvis informēja, ka, savukārt 7951 latu vērtajā apspriežu mēbeļu komplektā ietilpst viens galds, astoņi ar ādu apvilkti krēsli, kā arī divas nelielas servējamās konsoles. VPK rīcībā gan nav informācijas, vai izmantotā krēslu āda ir dabiska vai mākslīga. Abos komplektos ietilpstošajiem galdiem ir četrstūra forma.

Mēbeļu komplekti bija izvietoti atslepenotajā pārrunu telpā, taču žurnālistiem tika izrādīta arī otra telpa, kurai noņemts slepenības statuss - prezidenta kabinets.

Rezidences pirmajā stāvā šodien bija aplūkojamas parējās mēbelēs, kuras vairs nav slepenas: gan četri baltie klubkrēsli ar melnu zīmju rakstu, gan apaļais stikla apspriežu galds ar diametru apmēram pusotrs metrs, gan apaļais galds, kura pamatnes statīvi veido ko līdzīgu puslodei.

Rezidences atslepenoto telpu mēbeļu vērtība ir 46 645 lati, informēja Valsts prezidenta Andra Bērziņa preses sekretāre Līga Krapāne. Visdārgākais ir pārrunu telpas mēbeļu komplekts, kura vērtība ir 21 500 lati, tad seko četri klubkrēsli, kuru kopējā vērtība ir 9177 lati. Apspriežu mēbeļu komplekta cena ir 7951 lats, bet apaļā galda cena ir 5754 lati. Apaļā stikla apspriežu galda vērtība ir 2263 lati.

Preses pārstāvjiem šodien bija iespēja aplūkot telpas, kuras slepenības statusa dēļ netika izrādītas toreizējā Valsts prezidenta Valda Zatlera rīkotajā rezidences apskatē 7.jūlijā, Zatlera pilnvaru pēdējā dienā.

VPK vadītāja vietnieks Ēriks Ozols 22.jūlijā parakstījis rīkojumu, kas atceļ 2008.gada 25.novembra rīkojumā noteikto slepenības statusu atsevišķām Jūrmalas rezidences telpām.

Lēmums pieņemts pēc tam, kad saskaņā ar Bērziņa uzdevumu VPK ir izvērtējusi atsevišķu Jūrmalas rezidences telpu slepenības statusa nepieciešamību un sniegusi prezidentam atzinumu par telpu īpašā statusa atcelšanas pamatotību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!