Valsts ieņēmumu dienests (VID) pārtraucis slimības pabalstu un pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izkrāpšanas shēmas, kuru rezultātā valsts budžetam izkrāpts vairāk par miljonu latu nodokļu, trešdien preses brīfingā žurnālistus informēja VID ģenerāldirektors Dzintars Jakāns.
Jakāns sacīja, ka uz aizdomu pamata par saistību ar šīm shēmām no amatiem atstādināta Lielo nodokļu maksātāju pārvaldes (LNMP) direktore Janīna Stoļarova un Juridiskā sektora Maksājumu piedziņas daļas priekšnieks Edgars Cers.

Pabalsti izkrāpti no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras. Šī shēma īstenota, darbā fiktīvā uzņēmumā pieņemot darbiniekus, dažkārt pat personas bez noteiktas dzīvesvietas, ar kuriem noslēgti fiktīvi darba līgumi ar vairāku tūkstošu latu atalgojumu.

Konkrētā brīdī darbinieks saslimis, un viņam ārsts izsniedzis tā saukto "B" kategorijas darba nespējas lapu, kas tālāk iesniegta VSAA. Aģentūra uz šo personu kontiem pārskaitījusi pabalstus, kuru summa lēšama ap 20 000 latu.

Savukārt PVN izkrāpts, sākotnēji importējot un pēc tam tālāk par zemāku vērtību uz Ukrainu eksportējot dzelzceļa gulšņus un pieprasot Latvijas valstij atmaksāt šķietami pārmaksāto PVN.

Muitas Kriminālpārvaldes priekšnieks Vladimirs Vaškevičs atzina, ka par PVN izkrāpšanu jau iepriekš ierosināta krimināllieta, kas jau nodota prokuratūrai. Viņš apliecināja, ka tā ir tā dēvētā "INT Latvija" lieta.

Jakāns arī informēja, ka VID ir uzsākts kriminālprocess saistībā ar informācijas noplūdi no LNMP amatpersonas darbavietas datora.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!