Valsts kontrole atklājusi vairākus pārkāpumus, pārbaudot konkursu par Latvijas jauno pasu izgatavošanu. Tomēr konkursa rezultāti netiek apstrīdēti un uzvarētājs esot izvēlēts atbilstoši likumam.
Tomēr arī revīzijas atzinumā nav atklāts, kāds bijis katras konkursa dalībnieces piedāvājums un cenas. To iepriekš neatklāja arī Iekšlietu ministrija, aizbildinoties ar informācijas konfidencialitāti.

Par uzvarētāju konkursā atzina Minhenes tipogrāfiju "Giesecke&Devrient", kura ražojusi viegli viltojamas eiro naudaszīmes un arī par poligrāfisku brāķi atzītās pašreizējās Latvijas pilsoņu pases.

Valsts kontrole slēdzienā norāda, ka konkursa rīkošanā nav precīzi nosacīta samaksas kārtība un nav ievērotas likuma "Par valsts un pašvaldību pasūtījumu" prasības, kas noteic, ka valsts pasūtījuma līguma projektu rakstveidā sagatavo valsts pasūtītājs un to pievieno konkursa nolikumam. Tāpat konkursa uzaicinājumā nav norādīti ierobežojumi pretendentiem, kā arī piedāvājuma nodrošinājuma nepieciešamība.

Tomēr pretendentu un piedāvājumu atbilstības novērtēšana, piedāvājumu salīdzināšana un vērtēšana, kā arī visizdevīgākā piedāvājuma noteikšana veikta atbilstīgi Finansu ministrijas instrukcijas prasībām, uzskata Valsts kontrole.

Konkursā bija pieteikušās kompānijas "Bundesdruckerei", "Giesecke&Devrient", "De La Rue", "Canadian Bank Note Company", "Baltijas Banknote", "StarTen Ltd" un "Imprimerie Nationale". Kā konkursam neatbilstīgs noraidīts "Imprimerie Nationale" un "Baltijas Banknotes" piedāvājums. Tomēr šeit ir kas neskaidrs - konkursa prasībām neatbildusi arī "StarTen Ltd" kvalifikācija, bet konkursa komisija pieļāvusi firmas piedāvājuma tālāku vērtēšanu. Turklāt firmai "StarTen Ltd" nav pieredzes pasu izgatavošanā.

Kā zināms, konkursā uzvarējusī firma izgatavos 2 miljonus mašīnlasāmu Latvijas pasu, kā arī piegādās personalizācijas tehnikas un programmatūras nodrošinājumu, kas savienojams ar Latvijas Iedzīvotāju reģistru. Projekta finansēšanai paredzēti aptuveni 3 200 000 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!