Valsts prezidente Vaira Vīķe - Freiberga un labklājības ministrs Roberts Jurdžs pirmdien prezidentes pilī atklāja Sirds veselības gadu, ko ierosināja Pasaules veselības organizācija (PVO).
Prezidente, atklājot Sirds veselības gadu, pauda cerību, ka gada laikā iecerētie pasākumi būs nozīmīgs ieguldījums tautas veselībā un mazinās saslimstību ar sirds un asinsvadu slimībām.

Vīķe - Freiberga vairākkārt uzsvēra, ka Latvijā situācija ar šīm slimībām "sliktāka nevar būt", un norādīja uz faktu, ka Latvijā Eiropas valstu vidū ir visaugstākais saslimstības procents iedzīvotāju vidū.

Atzīstot iedzimtības un ikdienas stresa ietekmi uz cilvēka veselību, prezidente uzsvēra - laimīgā kārtā sirds slimības ir tās, kur situāciju var uzlabot pašu spēkiem, neieguldot lielus līdzekļus. Vīķe - Freiberga arī norādīja, ka latviešu tauta izsenis pieradusi izdzīvot grūtos apstākļos un latviešu senčiem bijis ļoti ilgs mūžs.

Tomēr "labo ģenētisko mantojumu" iedzīvotāji aizlaiž postā ar sliktiem ieradumiem - mazkustīgu dzīvesveidu, neveselību pārtiku, alkoholu un cigaretēm.

Valsts vadītāja uzsvēra, ka nav obligāti jāapmeklē dārgas trenažieru zāles un nav jāēd pats treknākais ēdiens. Tomēr, lielākais risks veselībai esot alkohols un smēķēšana, uzskata Vīķe - Freiberga.

Par svarīgāko uzdevumu Sirds veselības gadā prezidente minēja tautas apziņas modināšanu par nožēlojamo situāciju ar sirds slimību izplatību. Viņa pauda cerību, ka Sirds veselības gads būs "trauksmes signāls" katram pārdomāt savu rīcību.

Arī Jurdžs uzsvēra katra paša iniciatīvu, lai izvairītos no saslimšanas ar sirds slimībām.

Lēmumu 2000.gadu Latvijā pasludināt par sirds veselības gadu pērn pieņēma toreizējais Valsts prezidents Guntis Ulmanis un toreizējais labklājības ministrs Vladimirs Makarovs.

Sirds veselības gada laikā notiks dažādas akcijas, tiks izdoti bukleti, notiks izglītojoši pasākumi farmaceitiem, kardiologiem, ģimenes ārstiem, medicīnas māsām, pašvaldību darbiniekiem un pacientiem.

Notiks arī Jaunatnes forums par veselību, tiks atzīmēta starptautiskā pretsmēķēšanas diena. Visu pasākumu rīkošanā piedalīsies Labklājības ministrija, Veselības veicināšanas centrs, Rīgas novada slimokase, PVO Latvijas pārstāvniecība, Latvijas ārstu biedrība, Latvijas kardiologu biedrība u.c.

Statistika liecina, ka sirds un asinsvadu slimības ir biežākais nāves cēlonis Latvijā. Aptuveni 55% nāves gadījumu cēlonis Latvijā ir minētās slimības.

Sirds un asinsvadu slimības veicina smēķēšana, nepareizs uzturs, mazkustīgs dzīvesveids, paaugstināts asinsspiediens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!