Foto: AFP/Scanpix

Veselības inspekcija (VI) kontroles pasākumos šā gada deviņos mēnešos tās uzraudzībā esošajos solārijos veikusi 105 plānveida kontroles, no kurām 85% gadījumu tika konstatēti dažādi pārkāpumi normatīvo aktu prasībām, bet  26 kontrolēs tika atzīts, ka objektā konstatētie pārkāpumi var būtiski ietekmēt pakalpojuma drošumu un radīt risku pakalpojumu saņēmēju veselībai, portāls “Delfi” uzzināja VI.

VI uzraudzībā ir 148 solāriju studijas un 591 objekts, kurā solāriju pakalpojums tiek sniegts kā blakus pakalpojums, tas ir, solārijs skaistumkopšanas salonos, sporta klubos, pirtīs, viesnīcās un citviet.

VI konstatējusi, ka risks veselībai var tikt radīts, jo netika ievērota prasība attiecībā uz ultravioletā (turpmāk - UV) starojuma intensitātes atbilstību. Ņemot vērā to, ka paaugstinātais UV starojums var radīt risku pakalpojuma saņēmēja veselībai, visos gadījumos VI aizliedza sniegt kosmētiskā iedeguma iegūšanas pakalpojumu, kā arī uzdeva nodrošināt, lai UV iekārtās radītais maksimāli efektīvais UV starojuma līmenis nepārsniedz normu.

Tāpat tika konstatēts, ka darbinieki ne vienmēr veic ierakstus (vai nevarēja tos uzrādīt) par UV lampu nolietojumu, maiņu un jebkādām  solāriju iekārtu tehniskajām pārbaudēm, solārija personālam nebija medicīniskā izglītība vai apliecība par mācību kursu noklausīšanos.  

Inspekcijas uzraudzībā ir seši solārija uzņēmumi, kam pieder 10 aktīvi objekti, viens slēgts, kas atsakās ievērot noteikumu prasību attiecībā uz UV starojuma intensitātes atbilstību un arī neveic Inspekcijas uzdotos pasākumus pārkāpumu novēršanā.

Tiesās izskatītas trīs administratīvā pārkāpuma lietas par kontroles funkcijas realizējošas institūcijas prasību neizpildi un solāriju studiju īpašnieki atzīti par vainīgiem. 2013.gadā pieņemti seši lēmumi par nedroša pakalpojuma sniegšanas pārtraukšanu, izteikti seši brīdinājumi par piespiedu soda naudas piemērošanu; pieņemts viens izpildrīkojums par piespiedu naudas piemērošanu.

VI aicina iedzīvotājus neizmantot solāriju pakalpojumus solāriju studijā "SUN2" Rīgā Ilūkstes ielā 40b, Lubānas ielā 117a -SIA "Ultra sun", kā arī solāriju studiju "Sun2" Rīgā tirdzniecības centrā "IKI", Lidoņu ielā 27/1, ko pārrauga SIA "Ladyshop", pakalpojumus solāriju studijā "Lerona" Rīgā Valdeķu ielā 65 un Maskavas ielā 264 (SIA MIROMAR).

Tāpat veselības inspekcija aicina neizmantot solāriju studiju "Sunbeam" Rīgā, Buļļu ielā 36, solāriju studiju "Lerona" Rīgā, Kurzemes prospektā 59a un 132a (SIA "Realtan") un solāriju studijas "Lerona" Rīgā A. Saharova ielā 8 un Dzelzavas ielā 38a (SIA Onix black)

 Inspekcija atzīmē, ka cilvēki vēl joprojām pietiekami nenovērtē solāriju radītā starojuma ietekmi uz veselību, bieži vien pat nepieļaujot domu, ka pārmērīga sauļošanās var izraisīt saslimšanas, kas var beigties ar nāvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!