Foto: LETA

Drīzumā tiks rīkots atklāts konkurss, kurā tiks meklēts jauns Līgatnes dabas taku apsaimniekotājs, informē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

Kā skaidro Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Sabiedrisko attiecību nodaļā, patlaban Līgatnes dabas takas apsaimnieko Dabas aizsardzības pārvalde (DAP), kuras uzdevums ir uzraudzīt un kontrolēt zooloģisko dārzu darbību, nevis pašiem īstenot šādu funkciju.

DAP Līgatnes dabas takas apsaimnieko kopš 2012.gada 14.decembra, kad iepriekšējais šo pienākumu veicējs - nevalstiskā organizācija "Gaujas Nacionālā parka fonds" - līgumu pēkšņi pārtrauca. Līdz ar to finansējums taku apsaimniekošanai nav bijis ne pagājušā, ne šā gada budžetā, taču nekāds cits operatīvs risinājums šai ārkārtas situācijai īstermiņā nebija iespējams.

Tobrīd DAP un VARAM galvenais uzdevums bija saglabāt šo objektu, nodrošināt Līgatnes dabas taku dzīvniekiem ierastos apstākļus un saglabāt iespēju iedzīvotājiem apmeklēt dabas takas.

Ministrijas valsts sekretāra vietnieks Jurijs Spiridonovs skaidroja, ka patlaban esošā situācija noteikti nevar būt ilgtermiņa risinājums, jo DAP uzdevums ir uzraudzīt un kontrolēt zooloģisko dārzu, kas pēc būtības ir arī Līgatnes dabas takas. Turklāt DAP ir valsts iestāde, nevis komersants vai biedrība, kas varētu veikt uzņēmējdarbību, veidojot infrastruktūru tūristiem.

Līdz ar to VARAM kopīgi ar DAP ir apspriedusi vairākus priekšlikumus situācijas uzlabošanai un iecerēts jau vistuvākajā laikā pieprasīt no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem finansējumu dabas taku uzturēšanai līdz cita apsaimniekotāja izvēlei, kā arī finansējumu neatliekamajiem infrastruktūras sakārtošanas darbiem.

Jaunajam Līgatnes dabas taku apsaimniekotājam būs jānodrošina labturības prasībām atbilstošas rūpes par dzīvniekiem, būs jāsaglabā dabas takas kā vides izziņas objekts, kas arī turpmāk būs pieejams sabiedrībai.

"Konkursa uzvarētājam būs iespēja veidot infrastruktūru tūrisma attīstībai, taču uz stingra līguma pamata tiks veidota arī skaidra uzraudzības sistēma, lai saglabātu šīs vietas unikalitāti un dabas vērtības," akcentēja Spiridonovs.

Jau ziņots, ka pagājušā gada decembrī "Gaujas Nacionālā parka fonds" paziņoja par sadarbības pārtraukšanu. Fonds jau iepriekš rakstiski bija informējis DAP par to, ka Līgatnes dabas taku darbības nodrošināšanai ir nepieciešami vismaz 70 000 latu, lai gan vidējie gada ieņēmumi ir vien 50 000 latu. Tāpēc fonda valdes sēdē, izvērtējot situāciju, tika pieņemts lēmums lauzt 2009.gadā noslēgto līgumu.

DAP, pārņemot Līgatnes dabas taku apsaimniekošanu, pārtrauca darba līgumus ar ilggadējiem zvērkopjiem, kurus darbā bija pieņēmis fonds. No darba tika atlaista arī ilggadējā zvērkope Velga Vītola, bet 1.februārī darba attiecības ar viņu tika atjaunotas, paredzot, ka Vītola dabas takās vadīs arī ekskursijas un konsultēs dzīvnieku labturības un vides izglītības jautājumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!