Foto: Edijs Pālens

Otrdien Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) iesniegta vairāku domubiedru grupas atklātā vēstule “Par vienādu braukšanas maksu nerīdziniekiem”, kurā ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) tiek aicināts saglabāt vienādu braukšanas maksu gan rīdziniekiem, gan galvaspilsētā nedeklarētajiem cilvēkiem.

Portālā "manabalss.lv" šo iniciatīvu parakstījuši 6500 cilvēku un vēstulē ministrs tiek aicināts neatbalstīt Rīgas domes mēra Nila Ušakova (SC) ierosinājumu paaugstināt sabiedriskā transporta braukšanas maksu nerīdziniekiem, kā arī pieprasīt Rīgas domes Revīzijas komisijai vai Valsts kontrolei steidzamības kārtā revidēt uzņēmumu „Rīgas Satiksme", portālu "Delfi" informēja aktīvistu pārstāve Ieva Brante.

Pēc viņas teiktā, kad parakstītāju skaits sasniegs 10 000, vēstule tiks iesniegta Saeimā kā likumdošanas iniciatīva.

Jau vēstīts, ka par spīti opozīcijas un Pierīgas pašvaldību iebildumiem un iedzīvotāju neapmierinātībai Rīgas dome 7.oktobrī ārkārtas sēdē akceptēja jaunas sabiedriskā transporta biļešu cenas, kas braucienus Rīgas transportā nākamgad rīdziniekiem padarīs lētākus, bet nerīdziniekiem - ievērojami dārgākus.

Rīgas domes opozīcija jau pēc lēmuma pieņemšanas solīja vērsties VARAM, lai panāktu, ka šis lēmums nestātos spēkā.

Par jaunu kārtību balsoja 35 domes koalīcijā esošie "Saskaņas centra" un "Gods kalpot Rīgai" domnieki, bet pret balsoja 14 opozīcijas deputāti. Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība jau iepriekš solījusi - ja šāds lēmums tiks pieņemts, tā apstrīdēs jauno kārtību Satversmes tiesā.

Domes lēmums nosaka, ka  rīdziniekiem no 1.janvāra biļete maksās 42 santīmus jeb 60 eiro centus, bet pilsētas viesiem un tiem, kas nav deklarējušies galvaspilsētā, - 84 santīmus jeb 1,2 eiro. Izmaiņas neattieksies uz skolēniem un profesionālo skolu audzēkņiem, kuri sabiedrisko transportu jau izmanto par brīvu.

Mainīsies arī mēneša braukšanas biļešu cenas. Pašlaik mēneša biļete vienam transportam maksā 29,1 latu, diviem - 35,6 latus, trīs transportiem - 45,9 latus. No 1.janvāra ieviesīs vienotu mēneša biļeti visiem transporta veidiem, kas maksās 29,1 latu.

Šādi Rīga cer veicināt deklarēšanos galvaspilsētā. Pašlaik Rīgā dzīvojot aptuveni 100 000 nedeklarēto iedzīvotāju, ja viņi mainīs savu deklarēto dzīvesvietu, pilsētas ieņēmumi pieaugšot par 25%.

Lai veicinātu iedzīvotāju deklarēšanos galvaspilsētā, ieviests vienreizējais braukšanas maksas atvieglojums 100% apmērā uz viena mēneša abonementa biļetēm pasažieriem, kuri no šī gada 25. septembra līdz 31. decembrim būs deklarējuši dzīvesvietu Rīgas administratīvajā teritorijā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!