Foto: morgueFile
Veselības aprūpes budžetā vai pacientiem jāatgriež 232 tūkstoši lati, to pēc pārbaudēm ārstniecības iestādēs, kuras sniedz valsts budžeta apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, secinājusi Veselības inspekcija (VI), portālu "Delfi" informēja inspekcijas pārstāve Vera Zajeca.

Visbiežāk konstatētie pārkāpumi ir saistīti ar uzrādīto pakalpojumu neatbilstību faktiski veiktajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kas izpaužas pierakstījumos vai neatbilstošu manipulāciju uzrādīšanā. Otra lielākā pārkāpumu grupa ir saistīta ar veselības aprūpes organizācijas noteikumu neievērošanu. Visvairāk šādi pārkāpumi konstatēti slimnīcās un ambulatorās ārstniecības iestādēs. Šādi pārkāpumi bijuši primārā veselības aprūpē, piemēram, par kārtības neievērošanu, veicot pacientu veselības aprūpi mājās, SIA "Cilvēks" jāatgriež valstij 5162 lati.

Minēto iemeslu dēļ VI un Veselības norēķinu centrs 9.maijā iesniedza Veselības ministrijā (VM) priekšlikumus uzraudzības pastiprināšanai.

Inspekcija, konstatējot pārkāpumus pakalpojumu pieejamībā un darba organizācijā, var brīdināt un pie atkārtotiem pārkāpumiem piemērot līgumsodu 10% un 30% no ikmēneša finansējuma. Gadījumos, ja konstatē nepamatotu budžeta līdzekļu izlietojumu, uzliek par pienākumu naudas līdzekļus atgriezt un ir tiesīga piemērot līgumsodu divkāršā vai pieckāršā apmērā no pakalpojuma tarifa vai izrakstīto kompensējamo zāļu vērtības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!