Rīgas domes Revīzijas un audita pārvalde konstatējusi, ka domes Labklājības departaments laika posmā no pērnā gada janvāra līdz šā gada jūnijam izlietoja līdzekļus neparedzētajiem mērķiem, revidentiem nav uzrādīti dokumenti par naudas izlietošanu, piemēram par vairāk nekā miljons latu vērtas aparatūras iegādi. Tādēļ domes komiteja varētu ierosināt atbrīvot no amata departamenta direktoru Valdi Nagobadu.
Domes Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāja Laura Bulmane uzskata, ka Revīzijas aktā uzrādītie pārkāpumi un Labklājības departamenta sniegtie neargumentētie un neapmierinošie paskaidrojumi ir pietiekams pamats, lai Labklājības departamenta direktoru Valdi Nagobadu komiteja rosinātu atbrīvot no amata.

Revīziju Labklājības departamentā Rīgas mēra uzdevumā veica Audita un revīzijas pārvalde. Revīzija tika veikta izlases veidā par laika posmu no 2004. gada 1. janvāra līdz 2005. gada 30. jūnijam, informēja domes sabiedrisko attiecību nodaļā.

Domes priekšsēdētājam iesniegtajā revīzijas aktā ir konstatēti 37 dažādi pārkāpumi, ko pieļāvušas Labklājības departamenta amatpersonas. Būtiskākie pārkāpumi saistīti ar līdzekļu izlietošanu neparedzētiem mērķiem un finanšu nelietderīgu izmantošanu – tika apmaksāti pamatbudžetā neparedzēti angļu valodas kursi, pārsniegta ekskursijas tāme, maksāta īre par budžetā neparedzētiem kultūras un saviesīgiem pasākumiem.

Vairākos gadījumos revidentiem nav uzrādīti dokumenti, kas apstiprinātu finanšu līdzekļu izlietošanu. Labklājības departamentā nav atrasti dokumenti, kas apliecinātu 1,387 miljonus latu vērtas medicīnas aparatūras iegādi un nodošanu ekspluatācijā, informēja domes sabiedrisko attiecību nodaļa.

Labklājības departaments nav sniedzis Īpašuma departamentam informāciju par ilgtermiņa ieguldījumiem, bet norakstījis tos kā departamenta izdevumus. Īpašuma departamentā nav iesniegta arī izziņa par veiktajiem ieguldījumiem (kopsummā par vairāk nekā 28 tūkstošiem latu) sociālajā mājā Ziepju ielā, saistībā ar kuru Audita un revīzijas pārvalde ir konstatējusi arī nesaimniecisku rīcību, Labklājības departamentam par šīs mājas apsaimniekošanai paredzētajiem līdzekļiem iegādājoties divas vieglās automašīnas.

Revīzijā konstatēts, ka degvielu Labklājības departaments noraksta pēc noteiktās normas nevis pēc faktiskā izlietojuma, dažos gadījumos degviela bākā iepildīta vairāk nekā tvertnes tilpums to atļauj.

Revidenti fiksējuši, ka pārbaudes laikā departamenta direktora elektroniskā paraksta diskete atradusies pie departamenta galvenās grāmatvedes, kura to izmantoja, lai veiktu pārskaitījumu. “Līdz ar to nav kontroles pār finanšu līdzekļu izlietojumu un pastāv krāpšanas iespējamība,” teikts Revīzijas aktā.

Turklāt secināts, ka departamenta galvenajai grāmatvedei nav augstākās vai speciālās izglītības grāmatvedībā vai ekonomikā, jo viņa revidentiem nav varējusi uzrādīt dokumentu par speciālo izglītību.

Domes Sociālo jautājumu komiteja otrdien sāka izskatīt jautājumu par Labklājības departamenta finansiāli saimnieciskās darbības revīzijas rezultātiem. Deputāti konstatēja, ka pirms lēmuma pieņemšanas nepieciešams griezties RD Juridiskajā pārvaldē, lai precizētu atsevišķus jautājumus, tāpēc sēde tika pārtraukta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!