Foto: LETA
PET pudeļu, stikla pudeļu un skārdeņu, kā arī cita veida iepakojumu depozītu sistēmas ieviešanai patlaban vēl nav piemērots brīdis, šādu viedokli pauda lielāko daļu nozares uzņēmumu pārstāvošās Latvijas Atkritumu saimniecības uzņēmumu asociācijas (LASUA) valdes priekšsēdētājs Jānis Vilgerts.

Vilgerts atzina, ka asociācijā par šo jautājumu ir runāts un secināts, ka šīs sistēmas ieviešana būtu arī nelietderīga.

"Asociācijā esam par šo jautājumu vairākkārtīgi diskutējuši. Secinājām, ka šīs sistēmas ieviešana patlaban nebūtu lietderīga, jo tā nedaudz, bet samazinātu izejvielu daudzumu uz jau līdz šim izveidotajām dalītās atkritumu savākšanas plūsmām un šķirošanas līnijām," skaidroja Vilgerts.

Taču uz depozīta sistēmu asociācijā raugās arī kā uz stimulu iedzīvotājiem stikla un plastmasas dalītās vākšanas veicināšanai. "Gribu teikt, ka idejiski tā varētu būt laba sistēma iedzīvotājiem, taču patlaban tās īstenošanai nav piemērotākais brīdis," izteicās Vilgerts.

Saeimā šogad iesniegta iedzīvotāju iniciatīva par iespēju saņemt atlīdzību par PET pudeļu nodošanu un citu dzērienu iepakojumu nodošanu. Iepriekš iniciatīvu par depozīta sistēmas ieviešanu noraidīja gan Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), gan uzņēmēji, apgalvojot, ka šīs sistēmas ieviešana būtu pārāk dārga.

Taču Saeimas jūnija sākumā nolēma uzdot VARAM izstrādāt informatīvu ziņojumu par PET pudeļu nodošanu apmaiņā pret atlīdzību. Ziņojums Saeimai jāiesniedz līdz 2018. gada 1. martam.

LASUA ir sabiedriska organizācija, kas dibināta 1996. gadā. Asociācijā ir vairāk nekā 50 biedri, kas kopumā aizņem vairāk nekā 95% no kopējā Latvijas tirgus apjoma. LASUA biedri ir profesionāli uzņēmumi, kas nodarbojas ar sadzīves un bīstamo atkritumu apsaimniekošanu, savākšanu, uzglabāšanu, apstrādi, pārkraušanu, pārstrādi, apglabāšanu un rūpniecisko atkritumu izvešanu, kā arī sniedz virkni citus komunālos pakalpojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!