Foto: LETA
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) valdībai gatavo rīkojuma projektu par ārkārtējās situācijas pagarināšanu Rīgā, lai iedzīvotājiem tiktu nodrošināta sadzīves atkritumu apsaimniekošana arī pēc 2019. gada 11. decembra, kad beigsies pašlaik izsludinātā ārkārtējā situācija, "Delfi" uzzināja ministrijā.

Ministrijas ieskatā Rīgas dome (RD) nav veikusi nepieciešamās darbības, lai nodrošinātu atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu jautājuma sakārtošanu. Līdz ar to ir sagatavots rīkojuma projekts, kas paredz pagarināt ārkārtējo situāciju Rīgas teritorijā līdz 2020. gada 11. martam.

Plānots, ka valdība par šo jautājumu lems 3. decembrī.

Paziņojumā teikts, ka ārkārtējo situāciju ir nepieciešams pagarināt, lai nodrošinātu sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu nepārtrauktību pēc pašreiz izsludinātās ārkārtējās situācijas beigām, kas noslēgsies 11. decembrī.

"Arī tad, ja RD sarunu procedūras ceļā ir vienojusies ar atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumiem par sadzīves atkritumu savākšanas pakalpojumu turpināšanu, nav iespējams periodā līdz 11. decembrim noslēgt līgumus ar iedzīvotājiem un komersantiem," skaidroja ministrijā.

Ārkārtējās situācijas apstākļos pašvaldības izvēlētajiem uzņēmumiem būs tiesības sniegt pakalpojumu iedzīvotājiem un komersantiem, bet pakalpojumu saņēmējiem būs pienākums par tiem norēķināties.

Ministrijā arī uzsver, ka RD nav izpildījusi iepriekšējā periodā noteiktās prasības izvēlēties atkritumu pakalpojumu sniedzējus publiskā iepirkuma procedūrā. Tāpat RD nav pieņēmusi jaunus saistošos noteikumus, kas nosaka atkritumu apsaimniekošanu Rīgas teritorijā, nodrošinot to atbilstību pašreizējiem noteikumiem.

"Delfi" jau ziņoja, ka RD sarunu procedūras rezultātā ir vienojusies ar SIA "Clean R", SIA "Eco Baltia vide" un SIA "Lautus" par atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu nodrošināšanu visiem rīdziniekiem ar līdzšinējiem noteikumiem arī pēc 11. decembra, kad beigsies izsludinātā ārkārtējā situācija.

RD Mājokļu un vides departaments līgumus ar atkritumu apsaimniekošanas kompānijām noslēdza 26. un 27. novembrī, un tie stāsies spēkā 12. decembrī.

Līgumi būs spēkā līdz dienai, kad tiks noslēgts līgums ar jaunu atklātā konkursā izraudzītu uzņēmumu vai līdz brīdim, kad stāsies spēkā Konkurences padomes gala lēmums par pašvaldības un AS "Tīrīga" noslēgto koncesijas līgumu.

Noslēgtie līgumi paredz, ka atkritumu apsaimniekotājiem ir pienākums ar 12. decembri nodrošināt pakalpojuma sniegšanu, nepasliktinot pakalpojumu sniegšanas būtiskos nosacījumus, kādi klientiem bija spēkā līdz 11. decembrim.

Rīdziniekiem, kuriem līdz 14. septembrim bija noslēgti līgumi ar SIA "Clean R", SIA "Eco Baltia vide" un SIA "Lautus", jauni līgumi nebūs jāslēdz.

Savukārt Rīgas iedzīvotājiem, kurus līdz 14. septembrim apkalpoja SIA "Pilsētvides serviss", bet ārkārtējas situācijas periodā to apkalpošanu pārņēma SIA "Clean R" un SIA "Eco Baltia vide", līdz 31. decembrim ir jānoslēdz līgumi, ja tas līdz šim brīdim nav izdarīts.

Tāpat ziņots, ka RD Mājokļu un vides departaments ir izsludinājis jaunu atklātu konkursu par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rīgā, vienlaikus plānojot sarunu procedūru pakalpojuma nepārtrauktības nodrošināšanai līdz tā beigām.

Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Vides pārvaldes vadītāja Evija Piņķe iepriekš apliecināja, ka konkurss ir izsludināts, ņemot vērā spēkā esošos saistošos noteikumus. Iepriekš vēstīts, ka jaunos noteikumus, kas tostarp paredz vietvarā atkritumu apsaimniekošanu dalīt četrās zonās, neapstiprināja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!