Latvijai var draudēt Eiropas Savienības sankcijas par neizpildītajiem uzdevumiem atkritumu apsaimniekošanā. Tajā pašā laikā Eiropas Komisija (EK) iecerējusi šo uzdevumu sarežģīt vēl vairāk, otrdien ziņo laikraksts "Dienas Bizness".
Saskaņā ar 2004. gadā spēkā stājušos direktīvu par elektrisko un elektronisko iekārtu atkritumiem ikvienai ES dalībvalstij jānodrošina, ka tās teritorijā uz 1 iedzīvotājukatru gadu tiks savākti un sašķiroti vismaz četri kilogrami veco elektrisko un elektronisko iekārtu, piemēram, datori, elektriskās cepeškrāsnis un luminiscējošās lampas.

Pieņemot, ka Latvijā dzīvo aptuveni 2,3 miljoni iedzīvotāju, gadā vajadzētu savākt 9200 tonnas šīs kategorijas atkritumus. Tomēr, saskaņā ar Vides ministrijas apkopoto informāciju, 2007. gadā Latvijā savākti tikai 2,8 kilogrami elektrisko un elektronisko iekārtu atkritumu uz vienu iedzīvotāju jeb 6440 tonnas.

Šobrīd spēkā esošā direktīva nosaka, ka četru kilogramu mērķis Latvijai jāsasniedz šogad, tomēr nozares un Vides ministrijas speciālisti prognozē, ka nepieciešamos apjomus Latvija nespēs nodrošināt. Tas nozīmē, ka elektrisko un elektronisko iekārtu atkritumu apsaimniekotājiem un, iespējams, arī valstij par neizpildītajām saistībām būs jāmaksā soda nauda, par ko lemtu Eiropas Kopienu tiesa.

Tikmēr EK iecerējusi, ka no 2016. gada dalībvalstīm būs jānodrošina, ka to teritorijā tiek savākti un sašķiroti vismaz 65 % no elektrisko un elektronisko iekārtu vidējā svara, kas iepriekšējos divos gados laistas attiecīgās dalībvalsts tirgū.

ES un Apvienoto Nāciju speciālisti aplēsuši, ka katru gadu Latvijā tirdzniecībā
nonāk aptuveni 20 000 tonnas šo preču, kas nozīmē, ka valstij būtu jāpanāk, lai no šīm tonnām tiktu savāktas 13 000 tonnas atkritumu jeb divreiz vairāk, nekā tas noteikts šobrīd.

Latvijas sākotnējā pozīcija par šo EK piedāvājumu vēl nav sagatavota, taču ideju no kilogramu uzskaites pāriet uz procentiem ministrija vērtē pozitīvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!