Foto: F64
Rīgas 2020. gada budžeta laicīga apstiprināšana ir zem jautājuma zīmes. No vienas puses ir budžeta projekts, kuru mērs "dēvē par sociāli orientētu un ar uzsvaru uz pilsētvidi un ielu remontdarbiem", bet no otras – koalīcijas partneri, kas vāc parakstus mēra nomaiņai, jo viņa vadībā budžetu neatbalstīs. Kavēšanās ar budžeta apstiprināšanu pašvaldības darbu neapturētu, bet jaunās iniciatīvas, piemēram, par bērnudārzu pedagogu algu palielināšanu, varētu tikt iesaldētas.

Darbs Rīgas domē (RD) ir atkārtoti nonācis strupceļā. Pērn 29. novembrī izveidotā koalīcija starp "Saskaņu" (S), "Gods kalpot Rīgai" (GKR), bloku "Rīgai!" un neatkarīgo deputāti Baibu Broku ir šķietami pajukusi. Pēc gandrīz divu mēnešu darba atsevišķi GKR deputāti, tostarp arī mērs Oļegs Burovs, 16. janvārī atbalstīja opozīcijas priekšlikumu un no amata gāza vicemērus Annu Vladovu (S) un Druvi Kleinu ("Rīgai!"). Tikmēr "Saskaņa" ir vēlreiz uzsākuši parakstu vākšanu par neuzticības izteikšanu Burovam – 8. janvārī iesniegtais priekšlikums par mēra gāšanu ir atcelts, jo 20. janvārī deputāts Jānis Ločmelis (S) atsauca savu parakstu.

Bez savstarpējo attiecību kārtošanas domes deputātiem ir jāspēj vienoties par pašvaldībai svarīgu jautājumu – Rīgas 2020. gada budžetu, kurš patlaban ir izstrādes stadijā. Likums "Par pašvaldību budžetiem" paredz, ka budžeta projekts domei ir jāiesniedz divus mēnešus pēc tam, kad ir izsludināts valsts budžets. Par to atbildīgs ir pilsētas galva. Šogad budžets ir jāiesniedz līdz 28. janvārim, portālu "Delfi" informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

Budžets kā papildu arguments

Pastāv risks, ka Burovs varētu zaudēt savu mēra krēslu. VARAM skaidroja – ja domes priekšsēdētājs ir atlaists un nav ievēlēti vicemēri, viņa pienākumus neviens cits nepilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!