Foto: LETA

Lai gūtu apliecinājumu trauksmes cēlāja ziņojumam par iespējamām prettiesiskām darbībām un pašvaldības līdzekļu nelietderīgu izmantošanu, uzņēmumā "Rīgas meži" ir uzsākts audits. Ja tiks gūti pierādījumi iespējamiem uzņēmuma amatpersonu pārkāpumiem, Rīgas domes vadība informāciju nodos tiesībsargājošām iestādēm, preses konferencē piektdien, 19. martā, apliecināja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP).

Jau vēstīts, ka ceturtdien, 18. martā, no amata tika atbrīvoti "Rīgas mežu" valdes priekšsēdētājs Aivars Tauriņš un valdes loceklis Juris Buškevics.

Kā preses konferencē piektdien sacīja Rīgas domes izpilddirektora vietnieka pienākumu izpildītāja Rita Logina, lēmums par abu iepriekšminēto amatpersonu atsaukšanu no amata pieņemts, lai būtu iespējams netraucēti veikt uzsākto auditu un trauksmes cēlāja ziņojumā minēto faktu pārbaudi.

Ziņojums ir bijis apjomīgs – tajā iekļauta informācija, kas liecina par nesaimniecisku rīcību, pirmsšķietami izšķērdīgu finanšu līdzekļu izlietošanu. Tas arī bijis pamats lēmumam par amatpersonu atsaukšanu no amatiem, norādīja Logina.

Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas vadītājs Edmunds Cepurītis (PP) sacīja, ka pašvaldībai ir aizdomas par nesamērīgiem ieguldījumiem vides izglītības projektā "Zaļā klase".

Projektā ir četras ēkas, taču viena – Faunas klase –, kas atrodas vistālāk no apmeklētāju ceļiem, norobežotā teritorijā blakus briežu dārzam, ir saņēmusi ievērojami vairāk ieguldījumu, nekā pārējās. Kā minēja Cepurītis, aptuvenais ieguldījumu apmērs šajā ēkā varētu būt ap 600 000 eiro, kamēr citās – ap 50 000 eiro.

Šajā ēkā ieguldījumi 2019. un 2020. gadā ir veikti necaurspīdīgā veidā – nav rīkots iepirkums, tēriņi bijuši nepamatoti dārgi – dažas no ēkā esošajām mēbelēm un aprīkojuma varētu tikt klasificētas kā ekskluzīvas un šīs investīcijas nav iekļautas atskaitēs kapitāldaļu turētājiem.

Neoficiāli šai ēkai esot dots apzīmējums "mednieku namiņš". To, kādā nolūkā – privātu vai kādu citu pasākumu rīkošanai – šī ēka tikusi izmantota, nu pārbaudīs auditā, norādīja Cepurītis.

Viņš sacīja, ka sadarbība ar "Rīgas mežu" vadību kopš jaunā domes sasaukuma ir bijusi sarežģīta un uzņēmuma mērķi maz saskan ar pašvaldības mērķiem.

"Rīgas mežu" valdes locekļi sanāksmēs nav spējuši atbildēt par projekta "Zaļā klase" sasniegtajiem rezultātiem. Arī uzrādītais izglītoto skolēnu skaits gada laikā – 1500 – ir nesamērīgi mazs, norādīja Cepurītis.

"Kopumā man nav pretenziju pret "Zaļās klases" darbinieku darbu, rezultāti nav slikti, bet resursi sadalīti nesamērīgi. Satura veidošanai resursi ir minimāli, es domāju, ka Rīgas izglītības iestādēs ļoti maz zina par šādu projektu," uzsvēra Cepurītis.

Lai nodrošinātu "Rīgas mežu" darbības nepārtrauktību, vakantajās amatu vietās valdē tiks iecelti pagaidu locekļi – viens "Rīgas mežu" esošais darbinieks un otrs tiks izraudzīts no tiem cilvēkiem, kuri piedalījušies pašvaldības izsludinātās procedūrās uz citu kapitālsabiedrības valdes un padomju locekļu amatiem.

Drīzumā tiks rīkots arī konkurss uz amatiem "Rīgas mežu" padomē. Pēc tam, kad padome tiks izraudzīta un sāks darbu, pašvaldība rīkos atklātu konkursu, lai atrastu piemērotus kandidātus valdes locekļu amatiem.

Kā liecina "Rīgas mežu" mājaslapā pieejamā informācija, "Zaļā klase" izveidota, lai izglītotu un informētu sabiedrību par meža nozari un tās lielo nozīmi Latvijā.

Projekts tiek īstenots vairākos posmos "Rīgas mežu" Daugavas mežniecības teritorijā Ogres pusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!