Foto: Pixabay

Stiprinot epidemioloģiskās drošības pasākumus ceļotājiem, valdība ceturtdien lēmusi par starptautisko pasažieru pārvadājumu aizliegumu atcelšanu no 15. janvāra, lai nodrošinātu kontrolētu un drošu pārvietošanos, portāls "Delfi" uzzināja Satiksmes ministrijā (SM).

Starptautiskie pasažieru pārvadājumi caur lidostām, ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu būs atļauti Eiropas Savienības (ES) un Eiropas ekonomiskās zonas (EES) robežās, kā arī uz Šveici un Lielbritāniju.

Līdz 15. janvārim starptautiskie pasažieru pārvadājumi nav atļauti uz valstīm, kur 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotājiem divkārt pārsniedz vidējo ES un EEZ valstu rādītāju. Aizliegums veikt starptautiskos pasažieru pārvadājumus no pirmdienas, 4.janvāra, tika attiecināts uz Nīderlandi, Čehiju, Lihtenšteinu, Lietuvu, Slovēniju un Sanmarīno.

Nemainīgs paliek nosacījums, ka pēc ieceļošanas no ārvalstīm ar augstu inficēšanās risku ir jāievēro 10 dienu pašizolācija, kā arī citas SPKC epidemioloģiskās drošības norādes.

Jau ziņots, ka no nākamās piektdienas, 15. janvāra, ierodoties Latvijā, būs jāuzrāda apliecinājums par negatīvu Covid-19 testu.

Kā skaidroja SM, papildu drošības pasākumu mērķis ir pasargāt no vīrusa infekcijas ievešanas un mudināt iedzīvotājus pārvietoties tikai būtisku iemeslu, ģimenes apstākļu vai darba dēļ.

Lai pasargātu no vīrusa ievešanas, tiek noteikts, ka ieceļojot Latvijā, jābūt apliecinājumam par negatīvu Covid-19 testa rezultātu. Tests jāveic ne agrāk kā 72 stundas pirms iekāpšanas pārvadātāja transportlīdzeklī vai pirms Latvijas robežas šķērsošanas individuāli, piemēram, ar autotransportu.

Apliecinājums par negatīvu testu (testa rezultāts, ārsta izziņa, izziņa par antivielu esamību vai cits medicīnisks dokuments, kas apliecina, ka persona nav infekcioza) ir jāuzrāda pārvadātājam, piemēram, lidsabiedrībai, pretējā gadījumā personai tiks atteikta iekāpšana.

Tāpat ziņots, ka valdība ceturtdien, 7. janvārī, lēma veikt grozījumus Ministru kabineta rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, vēl līdz 25. janvārim pagarinot šobrīd spēkā esošos drošības pasākumus, portālu "Delfi" informēja Veselības ministrijā (VM).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!