Foto: Publicitātes attēli

Nacionālā Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) ceturtdien nolēma anulēt nacionālās apraides atļauju savulaik vairāku Saeimas deputātu sašutumu izraisījušajai Krievijā bāzētajai televīzijai "Pro100TV", jo gada laikā pēc atļaujas saņemšanas tā arī nav sākusi iecerēto darbību.

NEPLP pārstāve Dace Buceniece pastāstīja, ka sēdē uzņēmumu šoreiz pārstāvēja pilnvarotais jurists, kurš nenoliedza, ka darbu kanāls nav sācis, bet nebija gatavs pastāstīt, vai un kad tas varētu notikt. Pilnvarotais pārstāvis arī nebija sapratis, ka kanālam, saņemot apraides atļauju, bija noteikts termiņš apraides uzsākšanai – tas bija jāizdara līdz šī gada 22.jūlijam -, lai gan iepriekš kanāla īpašnieki padomei apliecināja, ka to izprot.

NEPLP 25.jūlija saņēma no "Lattelecom" oficiālu informāciju, ka kanāls nav ēterā un ar to arī nav noslēgts līgums.

Buceniece norādīja, ka teorētiski kanāla īpašnieki var atkal vērsties padomē un saņemt jaunu apraides atļauju, ja atbildīs likuma prasībām – noslēgs līgumu par raidīšanu, ievēros satura prasības un likumā noteiktās valsts valodas proporcijas un tml.

Jau ziņots, ka padome šogad martā bija neizpratnē par sašutumu par nacionālās apraides atļaujas piešķiršanu Krievijā bāzētajai televīzijai "Pro100TV" un "Saeimas deputātes Ingrīdas Circenes (V) izplatīto dezinformāciju" attiecībā uz elektronisko mediju likumu.

NEPLP toreiz skaidroja, ka ciparu apraidē konkurss par nacionālās apraides licenci nebija jārīko, un Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums paredz, ka apraides tiesības piešķir uz iesnieguma pamata. Balstoties tieši uz šo principu, apraides tiesības ir piešķirtas arī SIA "Nordecom Media" kanāla "Pro100TV Latvija" veidošanai.

Ciparu TV apraide tehniski atšķiras no analogās apraides, kas Latvijā tika pārtraukta pagājušā gada 1.jūnijā. Analogajā apraidē, kad frekvenču resursi bija ierobežoti, konkurss tika rīkots uz katru atsevišķu frekvenci, taču šobrīd - ciparu apraidē - visi frekvenču resursi līdz 2013. gadam ar Ministru Kabineta rīkojumu ir nodoti SIA "Lattelecom", kas Latvijā nodrošina apraidi ciparu formātā. Līdz ar to atsevišķs konkurss par nacionālās apraides licences piešķiršanu vairs nav jārīko un raidorganizācijām, kuras vēlas saņemt šo statusu, jāvēršas ar iesniegumu NEPLP.

Nacionālās apraides statusa iegūšana ir tikai pirmais solis, kas raidorganizācijai jāizpilda, nākamais - jāvienojas ar ciparu apraides nodrošinātāju "Lattelecom" par apraidi, kā arī, protams, jāizpilda Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā minētās prasības, kas attiecas uz nacionālās apraides kanālu - 65% no raidlaika kopapjoma diennaktī jāveido latviešu valodā. Ja šīs prasības netiek pildītas, NEPLP ir tiesības anulēt nacionālās apraides licenci.

"PRO 100 TV" īpašnieki ir tēvs un dēls Vederņikovi. Viņiem kopā ar kādu Krievijas pilsoni iepriekš piederējusi līdzīga nosaukuma televīzija Krievijā. Pērn tika publicētas ziņas, ka tagadējais "PRO 100" direktors Konstantīns Vederņikovs aizturēts aizdomās par iesaisti krāpnieciskā shēmā, kas varētu būt saistīta ar Rīgas kinostudijas filmu autortiesībām. Iepriekš žurnālistiem viņš atzinis, ka viņa televīzijas galvenais birojs atrodas Maskavā un tur apstiprina arī raidījumu programmu.

Līdz šim nacionālā televīzijas kanāla statuss bija tikai abām Latvijas Televīzijas programmām, LNT un TV3.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!