Foto: DELFI
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) atlicis plānus par motociklu iegādi, lai Rīgā sastrēguma stundās ātrāk nokļūtu pie pacientiem, jo pašlaik "ātrā palīdzība" izstrādā plašu transporta koncepciju, lai nodrošinātu pēc iespējas operatīvāku nokļūšanu pie pacientiem gan pilsētās, kur ir intensīva satiksme, gan laukos, kur bieži vien ir bezceļu apstākļi.

NMPD pārstāve Ilze Bukša portālam "Delfi" pastāstīja, ka līdz koncepcijas sagatavošanai dienests pārtraucis iepriekš izsludināto konkursu par divu motociklu iegādi.

Motociklus bija plānots izmantot Rīgas centrā intensīvas satiksmes laikā, kā arī, piemēram, Vecrīgā, kur daudzviet ir sarežģīti piekļūt ar ātrās palīdzības auto. Dienests pieļāva, ka mediķis pats vadītu motociklu un notikuma vietā veiktu visus nepieciešamos reanimācijas un stabilizācijas pasākumus, kas būtiski pacienta dzīvībai, līdz brīdim, kad notikuma vietā ierodas ātrās palīdzības brigāde.

Tāpat tas dotu iespēju taupīt resursus, apkalpojot izsaukumus, kur nepieciešams tikai viens mediķis un ir liela iespēja, ka hospitalizācija nebūs nepieciešama.

"Jebkurā valstī ātrās palīdzības dienesta rīcībā ir dažādi transportlīdzekļi – automašīnas, motocikli, medikopteri, pat velosipēdi," teica Bukša. "Arī kaimiņvalstīs šāds pārvietošanās veids [ātrās palīdzības mediķiem] tiek attīstīts, un Eiropā tas nav nekas jauns."

Bukša portālam "Delfi" pastāstīja, ka koncepcijā NMPD noteiks, kur un kādi transporta veidi dienestam būs nepieciešami, lai nodrošinātu operatīvu palīdzību pacientiem, un tad lems par tālāko rīcību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!