Foto: LETA
Līdz ar vienotā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) izveidi no ceturtdienas Rīgas reģionā darbu uzsāks arī 15 jaunas "ātrās palīdzības" automašīnas, kuras daudzus strīdus izraisījušā iepirkuma ietvaros par saviem līdzekļiem iegādājusies, aprīkojusi un valstij iznomā SIA "Rīgas Sanitārā transporta autobāze" (RSTA). Nākotnē NMPD plāno iegūt vēl aptuveni 120 auto citiem reģioniem.

NMPD direktors Armands Ploriņš uzsvēra, ka jauno auto iegāde valstij nav izmaksājusi ne santīma, arī to aprīkojumu, kas esot "jaunākais un labākais šobrīd pasaulē pieejamais", par saviem līdzekļiem iegādājusies RSTA.

NMPD uzņēmumam maksās nomas maksu: par katru automašīnas izmantošanas stundu 6,87 latus un par katru nobraukto kilometru 0,29 santīmus. Aprēķinus veiks mēneša beigās pēc reālā nobraukuma datiem. NMDP preses sekretāre Ilze Bukša portālam "Delfi" uzsvēra, ka samaksā par stundu ietilpst arī šofera alga un apmācības, jo NMPD no RSTA pērk pakalpojumu – auto ar visu šoferi. Savukārt samaksā par kilometru ietilpst arī auto tehniskā apkope un citi uzturēšanas izdevumi, līdz ar to dienestam nav jāuztraucas automašīnu remontu.

15 jaunās automašīnas izvietos galvenokārt NMPD Rīgas reģiona brigāžu apkalpotajās lauku teritorijās, piemēram, Kandavā, Tukumā un Ogrē, bet daļu arī Rīgā.

Arī pārējos četros NMPD reģionos – Vidzemē, Latgalē, Kurzemē un Zemgalē – plānots rīkot iepirkuma konkursus par medicīniskā autotransporta pakalpojumiem. Konkursa nolikumu vēl izstrādā, taču tajā noteikti nebūs nosacījumu, ka pretendenta rīcībā jau jābūt aprīkotiem "ātrās palīdzības" auto, uzsvēra Ploriņš. Jau vēstīts, ka tieši šīs prasības dēļ tika apstrīdēts Rīgas reģiona "ātrās palīdzības" auto iepirkums, kurā uzvarēja RSTA. Bažās par iespējamiem pārkāpumiem toreizējā veselības ministra pienākumu izpildītāja Linda Mūrniece konkursu apturēja, taču vēlāk, neraugoties uz kritisku Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) un Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) atzinumu līgumu ar RSTA tomēr noslēdza.

Ploriņš norādīja, ka NMPD "ļoti īsā laikā jānonāk līdz situācijai, kad mums nav par septiņiem gadiem vecāku mašīnu". Šobrīd apmēram 30% no "ātrās palīdzības" auto valstī ir vecāki par 10 gadiem.

Atšķirībā no Rīgas, pārējā Latvijā pašlaik "ātrās palīdzības" automašīnas ir valsts īpašumā. Tāpēc NMPD iecerētais veco auto nomaiņas plāns paredz, ka valsts nodos tos konkursa uzvarētājam, kuram tie pakāpeniski, beidzoties pieļaujamajam ekspluatācijas termiņam, būs jānomaina ar jauniem auto.

Kopumā NMPD brigādēm ārpus Rīgas reģiona būtu nepieciešamas apmēram 120 "ātrās palīdzības" automašīnas, sacīja Ploriņš.

Jau vēstīts, ka Veselības ministrija pēc ilgstošas izvērtēšanas tomēr noslēdza 21 miljonu latu vērto līgumu par "ātrās palīdzības" automašīnu īri uz pieciem gadiem ar konkursa uzvarētāju un līdzšinējo šī pakalpojuma nodrošinātāju, uzņēmumu "Rīgas Sanitārā transporta autobāze", jo citus risinājumus līdz 1.maijam, kad beidzās iepriekšējais līgums, nebija izdevies atrast, bet kompromisam uzņēmējs nepiekrita.

Iepirkumu uzraudzības birojs iepriekš secināja, ka NMPD rīkotajā "ātrās palīdzības" transporta iepirkuma konkursā varēja uzvarēt tikai viens pretendents - uzvaru guvusī "Rīgas sanitārā transporta autobāze". Tāpēc Mūrniece gribēja vienoties ar uzņēmumu par līguma noslēgšanu tikai līdz gada beigām, pa to laiku sarīkojot jaunu konkursu. Tomēr uzņēmums šādam piedāvājumam nepiekrita.

Raidījums "Nekā Personīga" februārī ziņoja, ka vairāk kā 20 miljonus latu vērtā NMPD konkursa prasībām par sanitārā autotransporta pakalpojumiem Rīgā atbilst tikai viens pretendents – "Rīgas sanitārā transporta autobāze", kas jau pašlaik sniedz šos pakalpojumus. Tas ir privāts uzņēmums, kas pieder Adigjozalam Mamedovam. Uzņēmums jau patlaban nodrošina transportu ātrās palīdzības mediķiem Rīgā ar dažāda vecuma "Mercedes" un "Volkswagen" markas automašīnām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!