Foto: LETA

Epidemioloģiskās situācijas stabilizācija skolās ļauj piedāvāt diskusijai būtiskus atvieglojumus bērniem jau no nākamās nedēļas, mikroblogošanas vietnē "twitter" raksta veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Ministrs informē, ka viņš pirmdien, 7. februārī, iepazīstināja Valsts prezidentu ar Veselības ministrijas (VM) redzējumu par turpmākajiem soļiem.

Pavļuts norāda uz Covid-19 paveida omikrona viļņa stabilizāciju skolās, tomēr pārējā sabiedrībā pīķis vēl esot priekšā. Ministrs atzīst, ka hospitalizēto skaits mēreni kāpj, ģimenes ārsti ir noslogoti, kā arī tiek izsniegts rekordliels darbnespējas lapu skaits.

"Paredzams, ka omikrona maksimums drīz tiks sasniegts un līdz martam sāksies kritums," prognozē ministrs.

Ņemot to vērā, Pavļuts atzīst, ka būtiski atvieglojumi iespējami no 1. marta, bet par tiem valdība varētu lemt 15. februārī.

Kā iespējamākos ierobežojumus, kurus varētu mīkstināt, veselības ministrs min darba laika ierobežojumus, prasību par kvadrātmetriem uz vienu cilvēku, kā arī "slēgto nozaru" ierobežojumus.

Vienlaikus Pavļuts norāda uz situācijas stabilizāciju skolās, kas "ļauj piedāvāt diskusijai būtiskus atvieglojumus bērniem jau no nākamās nedēļas gan skolās, gan citur - pārskatot kontaktpersonu sistēmu un ieviešot citus drošības pasākumu atvieglojumus bērniem".

Viņš uzsver, ka vakcinācija un balstvakcinācija tāpat kā kvalitatīvas maskas ir vēl arvien efektīvi pasākumi gan grupu, gan individuālās aizsardzības līmenī, tāpēc tās svarīgi plaši lietot arī turpmāk. Savukārt par izņēmumiem varēs diskutēt, balstoties uz risku analīzi.

Jau vēstīts, ka pirmdien, 7. februārī, notiek koalīcijas sadarbības sanāksme, kurā politiķi spriež par iespējām samazināt valstī ieviestos epidemioloģiskās drošības pasākumus. Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA) jau pavēstījis, ka viņš rosinās koalīcijas partnerus lemt par Covid-19 ierobežojumu atcelšanu un apturēt vakcinācijas sertifikātu darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!