Foto: LETA

Valdība otrdien piekrita Veselības ministrijas (VM) ierosinājumam neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnas Rīgas reģionam iegādāties līzingā, portāls "Delfi" uzzināja valdības sēdē.

Līdz šim operatīvais medicīniskais transports Rīgas reģionālajam centram tika nodrošināts, izmantojot ārpakalpojumu, bet veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS), ņemot vērā Valsts kontroles veiktās revīzijas secinājumus, nolēma, ka ātrās palīdzības transports Rīgā būtu jānodrošina valstij.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) ārpakalpojumu vairs neizmantos no šā gada 1.maija. Tādējādi plānots ne tikai samazināt ar drošību saistītos riskus, bet arī ietaupīt potenciāli 7,38 miljonus eiro septiņu gadu laikā.

Iegādājoties ātrās palīdzības auto līzingā, NMPD jāuzņemas ilgtermiņa saistības ne vairāk kā 9,235 miljonu eiro apmērā, tostarp šogad - 627,7 tūkstošu eiro apmērā. Lielākās saistības paredzētas nākamgad - 1,703 miljonu eiro apmērā, liecina valdībai iesniegtie dokumenti. VM sola, ka papildu līdzekļi no valsts budžeta auto līzingam nebūs nepieciešami.

Belēvičs žurnālistiem pēc valdības sēdes norādīja, ka, lai arī sākotnēji līzingā bija plānots iegādāties 40 automašīnas, iepirkums tiks labots, jo esošo līdzekļu ietvaros iespējams iegādāties tikai 30. Pirmās jaunās automašīnas gaidāmas jūlijā, bet visas 30 automašīnas plānots piegādāt līdz oktobrim. 

"Nav ne mazāko šaubu, ka esam spējīgi šo pakalpojumu nodrošināt paši," sacīja ministrs.

Komentējot NMPD direktora Armanda Ploriņa atbildību, Belēvičs skaidroja, ka iepazīsies ar dienesta darbu, kā arī piedalīsies NMPD arodbiedrības sanāksmē. "Man ir jāatrod arī iespējamie jaunie darbinieki, ja es vēlētos kādus darbiniekus aizstāt," klāstīja ministrs, uzsverot, ka viņa stilā nav atlaist darbiniekus, nezinot, kas nāks vietā.

VM skaidro, ka, izmantojot ārpakalpojumu, nav zināms kādas būs ārpakalpojuma izmaksas un vai pakalpojumu varēs nodrošināt esošā budžeta ietvaros. Turklāt var rasties papildus izdevumi, kas nav paredzami. Saskaņā ar Valsts kontroles revīzijas aprēķiniem no 2011.gada līdz 2014.gada 30.jūnijam NMPD ir nelietderīgi izlietojis 1,975 miljonus eiro.

Kā iemeslus ārpakalpojuma pārtraukšanai VM min gan spēju nodrošināt savlaicīgu, kvalitatīvu un nepārtrauktu neatliekamās medicīniskās palīdzības pakalpojumu Rīgā, gan to, ka, beidzoties ārpakalpojuma līgumam, valsts atkal būs spiesta veikt jaunu iepirkumu, jo arī pēc nākamā līguma darbības beigām, NMPD rīcībā nepaliks ne transportlīdzekļu parks, ne autovadītāji, ne attiecīga infrastruktūra.

Turklāt, pārņemot ātrās palīdzības auto un to vadītāju nodrošinājumu, visi automašīnu vadītāji būs NMPD darbinieki, tādējādi arī no resursu un personāla pārvaldības viedokļa būtu izveidots vienots dienests.

Lai nodrošinātu ātrās palīdzības automašīnas ar autovadītājiem Rīgas reģiona teritorijā un turpmāku transportlīdzekļu atjaunošanu pašu spēkiem līdz 2022.gada aprīļa beigām, kopumā paredzēts iegādāties 99 transportlīdzekļus. Tostarp šogad līzingā plānots iegādāties 30 operatīvos medicīniskos transportlīdzekļus, nākamgad - 42, bet 2017.gadā - 10 auto. Savukārt pēc tam 2020., 2021. un 2022.gadā plānots nopirkt attiecīgi trīs, desmit un četrus transportlīdzekļus.

Jau vēstīts, ka saistībā ar ātrās palīdzības automašīnām Rīgas reģionam bija izsludināti divi konkursi. Sākotnēji tika izsludināts NMPD konkurss par  operatīvā medicīniskā transporta un tā vadītāju pakalpojuma nodrošināšanu NMPD Rīgas reģionālajam centram, taču vēlāk tas tika pārtraukts.

Savukārt konkurss par operatīvo medicīnisko transportlīdzekļu iegādi finanšu līzingā turpinās. Tajā var pieteikties līdz 2.februārim.

Belēvičs iepriekš portālam "Delfi" norādīja, ka līzingā plānots iegādāties 40 neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnas. Vienas automašīnas līzings izmaksā aptuveni 100 tūkstošus eiro, tādējādi visam iepirkumam būtu nepieciešami aptuveni četri miljoni eiro. Summa gan var mainīties iepirkuma rezultātā.

Pašreizējais līgums par operatīvā transporta un tā vadītāju pakalpojuma nodrošināšanai Rīgas reģionam beigsies aprīļa beigās. Šo pakalpojumu NMPD jau vairākus gadus nodrošina AS "Rīgas Sanitārā transporta autobāze".

Šā gada augustā valdība atļāva NMPD slēgt pakalpojuma līgumu uz septiņiem gadiem operatīvā transporta un tā vadītāju pakalpojuma nodrošināšanai NMPD Rīgas reģionālajam centram, uzņemoties ilgtermiņa saistības ne vairāk kā 52,549 miljonu eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!