Foto: NMP dienests

Nekas netraucē tam, lai neatliekamā medicīniskā palīdzība Rīgā tiktu nodrošināta nepārtraukti un atbilstošā kvalitātē, uzsver Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktors Armands Ploriņš.

Viņš skaidro, ka  jau pašlaik visā Latvijā, izņemot Rīgu un Rīgas reģionu, neatliekamo palīdzību nodrošina NMPD. Līdz ar to, ņemot vērā uzkrāto pieredzi NMPD veidošanas procesā, nav šķēršļu, lai neatliekamās medicīniskās palīdzības pakalpojumam tiktu nodrošināta nepārtrauktība un atbilstoša kvalitāte.

Līdz šim jau ir apzināts NMPD transportlīdzekļu un rezerves mašīnu skaits, kā arī to autovadītājiem ir izsludināts konkurss. "Jau pašlaik pieteikušos pretendentu skaits ir lielāks kā nepieciešamais, līdz ar to ir pārliecība, ka varēs atlasīt labākos un profesionālākos darbiniekus dienesta vajadzībām," klāsta Ploriņš. Pašlaik tiek veikti visi nepieciešamie sagatavošanās darbi, lai pakāpenisku transportlīdzekļu nomaiņu varētu veikt jau pirms aprīļa beigām, kad beidzas līgums par ārpakalpojumu, portālam "Delfi" pavēstīja Veselības ministrijas (VM) preses sekretāre Aija Bukova-Žideļūna.

VM valsts sekretāres vietniece Daina Mūrmane-Umbraško atgādināja par Valsts kontroles konstatēto - ārpakalpojuma sniedzējs, izmantojot savu priviliģēto statusu kā vienīgais pakalpojuma sniedzējs, ir diktējis noteikumus, panākot sev izdevīgus grozījumus. Pakalpojumiem tika nepamatoti paaugstināti tarifi, bet rēķinos par sniegtajiem pakalpojumiem nav piemērota sākotnēji noteiktā 20% atlaide transportlīdzekļiem, kas vecāki par septiņiem gadiem u.c.

Līdz ar to ārpakalpojuma piesaiste saistīta ar nopietniem riskiem, piemēram, ārpakalpojuma sniedzēja maksātnespējas, bankrota vai citu saistību pret citiem komersantiem nepildīšanas gadījumā var tikt noteikts liegums izmantot uzņēmēja rīcībā esošos transportlīdzekļus. Tāpat ārpakalpojuma sniedzēja rīcībā esošo transportlīdzekļu nolietojums var būtiski ietekmēt neatliekamās palīdzības kvalitāti, min VM.

Jau vēstīts, ka veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) uz nenoteiktu laiku apturējis iepirkumu, kurā bija plānots iegādāties 30 neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnas Rīgas reģionam.

Līdz šim operatīvais medicīniskais transports Rīgas reģionālajam centram tika nodrošināts, izmantojot ārpakalpojumu, bet Belēvičs, ņemot vērā Valsts kontroles veiktās revīzijas secinājumus, nolēma, ka ātrās palīdzības transports Rīgā būtu jānodrošina valstij.

NMPD ārpakalpojumu vairs neizmantos no šā gada 1.maija. Tādējādi plānots arī ietaupīt potenciāli 7,38 miljonus eiro septiņu gadu laikā.

Iegādājoties ātrās palīdzības auto līzingā, NMPD jāuzņemas ilgtermiņa saistības ne vairāk kā 9,235 miljonu eiro apmērā, tostarp šogad - 627,7 tūkstošu eiro apmērā. Lielākās saistības paredzētas nākamgad - 1,703 miljonu eiro apmērā. VM sola, ka papildu līdzekļi no valsts budžeta auto līzingam nebūs nepieciešami.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!