Foto: DELFI
Ātrās palīdzības mediķi izsaukumos, kam ir tikai konsultatīvs raksturs un nav nepieciešama nogādāšana slimnīcā, pacientiem dalīs vizītkartes ar Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001, pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Ilze Bukša.

Tas tiek darīts ar mērķi samazināt augsto sekundāro izsaukumu skaitu, jo pašlaik 28% gadījumu ātrās palīdzības mediķi ierodoties konstatē, ka situācija nav kritiska un pacientam patiesībā būtu nepieciešama ģimenes ārsta aprūpe.

"Kartiņas dalīsim, lai šādi pacienti zinātu, kur nākamreiz līdzīgās situācijās saņemt padomu. Ir būtiski mācīt par jauno," stāstīja Bukša, norādot uz pērn maijā atklāto Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni, kas darbojas ārpus ģimenes ārstu parastā darba laika.

Vizītkartes brigāžu rīcībā varētu nonākt aptuveni nedēļas laikā. Tās izgatavotas kampaņas "Jūties švaki - ne vienmēr ir tik traki!" ietvaros, kuras mērķis ir samazināt nepamatoto ātrās palīdzības izsaukumu skaitu un mācīt cilvēkiem par citām iespējām, kā saņemt medicīnisko palīdzību gadījumos, kad stāvoklis nav kritisks.

Kampaņas materiāli tiks izplatīti arī ģimenes ārstiem un sociālajiem dienestiem - pacienti varēs saņemt uzlīmes ar Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni, lai tas vienmēr būtu pa rokai - pie telefona, uz ledusskapja vai kādā citā ērtā vietā, pastāstīja Bukša.

Tāpat NMPD un Veselības ministrijas īstenotās kampaņas ietvaros tiks translēts videoklips Latvijas Televīzijā un izgatavoti stendi, ko izvietos iepirkšanās centros, pašvaldībās un dažādos pasākumos, lai informētu par ātrās palīdzības darba specifiku. Kampaņas kopējais budžets ir ap 10 tūkstošiem latu.

NMPD arī jau pērn sācis sūtīt vēstules tiem ģimenes ārstiem, kuru pacienti ātro palīdzību izsauc biežāk kā piecas reizes mēnesī. Pagaidām gan ģimenes ārstu atsaucība neesot liela, tomēr dažos gadījumos ir izdevies panākt, ka hroniski slimi pacienti turpmāk vēršas pēc palīdzības pie ģimenes ārsta, nevis katru otro dienu sauc ātros, iepriekš aģentūrai BNS stāstīja NMPD direktors Armands Ploriņš.

Jau vēstīts, ka NMPD un Veselības ministrija janvārī sākusi kampaņu "Jūties švaki - ne vienmēr ir tik traki!", lai skaidrotu, kādos gadījumos jāsauc ātrā palīdzība un kādos gadījumos tomēr jāvēršas pie ģimenes ārsta.

NMPD aptaujā secinājis, ka liela daļa nepamatoto izsaukumu veidojas tāpēc, ka par ātrās palīdzības saukšanu nav jāmaksā, vai arī tāpēc, ka nav pieejams ģimenes ārsts.

Ziņots arī, ka pērn maijā darbu sāka ģimenes ārstu konsultatīvais tālrunis, kura numurs ir 66016001. Pieredzējuši ģimenes ārsti un ārsta palīgi padomus sniedz darba dienās no plkst.18 līdz plkst.8 no rīta, bet brīvdienās un svētku dienās - visu diennakti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!