Rīgas dome no pašvaldības budžeta atvēlējusi līdz 60 000 latu, lai Rīgas Ātrās medicīniskās palīdzības stacijas (RĀMPS), Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) un Rīgas domes šoferiem mācītu braukt ekstrēmos apstākļos, informēja Rīgas domes Finanšu departamenta sabiedrisko attiecību vadītāja Sigita Škapare.
Finansējums paredzēts šī gada pilsētas budžeta grozījumos.

Finanšu departamenta pārstāve skaidroja, ka autovadītāju ekstrēmās braukšanas apmācībai tiks rīkots konkurss, tāpēc apmācībai paredzēta nauda var būt mazāka par šīm nolūkam piešķirto summu.

Škapare teica, ka drošas braukšanas apmācības kurss ir paredzēts vairāk nekā 300 "ātro" un pašvaldības policijas ekipāžu autovadītājiem. Tāpat apmācībā būs iesaistīti arī Rīgas domes šoferi, taču viņi būs mazākā daļa no kopējā apmācāmo skaita.

Katastrofu medicīnas centra (KMC) direktors Mārtiņš Šics aģentūrai LETA norādīja, ka Rīgas domes atbalsts ir ļoti būtisks un "ātro" šoferiem noteikti ir jāmāca braukt ekstrēmos apstākļos, jo neatliekamās palīdzības automašīnas nereti iekļūst avārijās. Rīgā, visticamāk, nav nevienas ātrās medicīniskās palīdzības automašīnas, kas vienu vai divas reizes nebūtu cietusi avārijā.

Turklāt pašlaik šoferiem netiek nodrošināta īpaša apmācība, bet, lai kļūtu par neatliekamās palīdzības automašīnas vadītāju, nepieciešama vien trīs gadu ilga auto vadīšanas pieredze, stāstīja KMC direktors.

Šics atzina, ka vēl būs nepieciešams rast KMC un citu pašvaldību budžetos līdzekļus, lai finansētu arī citu pilsētu neatliekamās palīdzības autovadītāju apmācību braukšanai ekstremālos apstākļos. Tas nepieciešams tāpēc, ka drīzumā vairākiem reģionālajiem neatliekamās palīdzības dienestiem tiks iegādātas līdz pat 70 000 latu vērtas neatliekamās palīdzības automašīnas.

Ir ļoti būtiski, lai šoferi ar tām prastu braukt profesionāli. Ja šāda mašīna tiek sasista, pat ja tā ir apdrošināta, paiet apmēram pusgads, kamēr var iegādāties jaunu, skaidroja KMC direktors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!