Svētdienas vakarā Latvijas speciālistu ekspedīcija noslēdza darbus pie nogrimušā Latvijas zvejas kuģa "Astrīda" vraka. Pēdējā ūdenslīdēju ieniršanas reizē atrasts kuģa, kas sadūrās ar "Astrīdu" un izraisīja tā nogrimšanu, korpusa fragments.
Kā pastāstīja Jūras spēku preses sekretāre Iveta Skurstene, atrasts vienu metru garš un desmit centimetrus plats cinka sakausējuma gabals. Tā ir sadursmē iesaistītā kuģa detaļa - korpusa aizsargājošais protektors. Uz tā ir gan "Astrīdas", gan otra kuģa korpusu krāsu fragmenti.

Visticamāk, šo detaļu sadursmes brīdī no otra kuģa norāvusi "Astrīda".

Skurstene atzina, ka šis atradums ļaus vieglāk noskaidrot vainīgo un pierādīt tā vainu.

Jūras spēku pārstāve pastāstīja, ka Latvijas Jūras spēku kuģis "Virsaitis" un Latvijas Jūras administrācijas kuģis "Kristian Dalf" plkst.19.52 ir sākuši pārgājienu mājup uz Liepāju.

Kā ziņots, ekspedīcijas laikā Latvijas eksperti atrada trīs kuģa pulksteņus - divus kapteiņa pulksteņus, kas bija apstājušies plkst.1.50 un 1.49, un salona pulksteni, kas bija apstājies plkst.1.47. Šie pulksteņi parāda "Astrīdas" nogrimšanas laiku un pastiprina aizdomas, ka zvejas kuģis varētu būt nogrimis pēc sadursmes ar Kipras kuģi.

Ar Kipras karogu peldošā kuģa pārbaude pagaidām ir pārtraukta, jo tas ir ceļā uz Ameriku. Iepriekš veicot kravas kuģa vizuālu apskati, gan nekādi bojājumi, kas liecinātu par sadursmi, netika konstatēti. Tomēr, tiklīdz šis kuģis nokļūs kādā no Amerikas ostām, tiks tupināta tā pārbaude.

Tāpat ekspedīcijas laikā ir atrasts kuģa zvejas žurnāls. Kapteiņa ieraksts liecina, ka "Astrīda" pēdējā zvejā devusies 8.maijā plkst.18, tīklus izmetot vietā, kas atrodas vairākas jūras jūdzes no vietas, kur pēc traģiskās sadursmes nogrima zvejas kuģis.

Ūdenslīdēji no vraka pacēluši zvejnieku personīgās lietas, apģērbu, glābšanās plostu, "Astrīdas" karogu, globālās pozicionēšanas sistēmu (GPS) un citus priekšmetus.

Divu līdz šim neatrasto zvejnieku mirstīgās atliekas vrakā netika atrastas.

Savukārt poļu robežsargi Krievijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā, 50 jūras jūdzes no vietas, kur nogrima "Astrīda", no jūras izcēluši kāda vīrieša, kurš bija satinies tīklā ar "Astrīdas" marķējumu, mirstīgās atliekas. Bojā gājušais bija ģērbts tikai apakšveļā. Kā ziņots, arī kuģa vrakā iepriekš atrastie mirušie zvejnieki bija ģērbušies tikai apakšveļā.

Poļu robežsargu atrastā vīrieša mirstīgās atliekas atrodas Gdaņskas Medicīnas akadēmijā. Mirušā atpazīšanā iesaistījies Interpols. Paredzēts, ka atpazīšana varētu notikt rīt.

No jūras izceltais vīrietis ir 45-50 gadus vecs, 180 centimetru garš, īsiem brūniem matiem. Kuģa īpašnieks Uldis Bružis aģentūrai LETA atzina, ka šim aprakstam atbilst gan kuģa mehāniķis Viktors Boilovičs, gan kapteinis Jānis Zakalovskis, kuru mirstīgās atliekas līdz šim nebija atrastas.

Informācija par kāda cilvēka mirstīgām atliekām Baltijas jūrā tika saņemta 27.maijā.

Kā ziņots, zvejas kuģis "Astrīda" pazuda Baltijas jūrā 10.maija naktī. Zviedrijas krasta apsardze tā vraku atrada apmēram 16-20 metru dziļumā.

Atrastas četru kuģa apkalpes locekļu mirstīgās atliekas. Par bojā gājušiem tiek uzskatīti visi seši "Astrīdas" komandas locekļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!