Pēc Rīgas domes paustā sašutuma par juridiski nekorekto pantu Kultūras ministrijas valdībā iesniegtajos noteikumos, kas paredz pārskaitīt domes ieņēmumus par iebraukšanu Vecrīgā Kultūrkapitāla fondam (KKF), ministrija saskaņošanai atbildīgajām institūcijām iesniegs noteikumu projektu bez strīdīgā panta, informēja Kultūras ministrijas preses sekretāre Jana Veinberga.
Šādu priekšlikumu par panta svītrošanu no noteikumu projekta ieteica noteikumu izstrādātājs Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) vadītājs Juris Dambis. Tomēr ministrija gaidīšot priekšlikumus, kas paredzētu lielāku līdzekļu piešķiršanu Vecrīgas kultūras pieminekļu saglabāšanai un aizsardzībai, sacīja Veinberga.

Valdība šīs nedēļas sākumā nolēma Saeimas brīvdienās Satversmes 81.panta kārtībā izskatīt noteikumus par Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības plānu, kuru mērķis ir UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojuma sarakstā iekļautā Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas saglabāšana un kvalitatīvas attīstības nodrošināšana.

Noteikumi paredz, ka naudas līdzekļi, kurus iegūst no samaksas par autotransporta iebraukšanu Vecrīgā, soda naudām un atlīdzības par kaitējumu, kas nodarīts, pārveidojot kultūrvēsturisko vidi Rīgas centrā, un mērķa ziedojumiem, tiek ieskaitīti KKF un tos atļauts izlietot tikai Rīgas centra kultūras mantojuma saglabāšanai Ministru kabineta noteiktā kārtībā.

Rīgas mērs Gundars Bojārs pauda sašutumu par šo ieceri un domes Juridiskā pārvalde pašlaik vērtē šādas līdzekļu novirzīšanas likumību. Arī kultūras ministre Karina Pētersone piekrīt Bojāram, ka valdībā iesniegtajos noteikumos par Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības plānu juridiski nekorekta ir ideja par iespēju novirzīt Rīgas domes ieņēmumus no automašīnu iebraukšanas Vecrīgā KKF.

Preses sekretāre iepriekš atzina, ka ministrija ir pieļāvusi neuzmanību, neievērojot šo juridisko nekorektumu. "Ministrija paļāvās uz VKPAI vadītāja Jura Dambja kompetenci," sacīja Veinberga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!