Foto: F64
Atsavinātu – pārdotu vai atdāvinātu – dzīvokļu jauno īpašnieku iespējas izvairīties no mājokļa iepriekšējo īpašnieku saistību, tostarp komunālo maksājumu segšanas, ir plānots ierobežot.

Saeima ceturtdien konceptuāli atbalstīja Dzīvokļu īpašuma likuma grozījumus, kas noteic, ka atsavināto dzīvokļu ieguvējiem, tas ir, jaunajiem īpašniekiem būs jāstājas saistības par pārvaldīšanas izdevumiem, komunālajiem pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa lietošanu, zemes lietošanu, kā arī procentiem un līgumsodiem, kas izriet no prasījumiem pret personu, kuras dzīvoklis atsavināts.

Pirms dzīvokļa pārdošanas vai atdāvināšanas dzīvokļa iepriekšējam un jaunajam īpašniekam, dzīvojamās mājas pārvaldniekam un komunālo pakalpojumu sniedzējam būs jāparaksta akts, kurā fiksēts saistību apmērs uz dzīvokļa atsavināšanas brīdi. Gadījumos, kad dzīvojamā māja atrodas uz citai personai piederošas zemes, minēto aktu būs jāparaksta arī zemesgabala īpašniekam, paredz likumprojekts.

Tiesa gan, tas neattieksies uz gadījumiem, kad dzīvoklis atsavināts, izpildot tiesas nolēmumu.

"Diemžēl šobrīd patiešām ir tā, ka komunālie parādi un apsaimniekošanas parādi, kas rodas cilvēkam, ir piesaistīti konkrētai personai. Gadījumā, ja dzīvoklis maina īpašnieku, tad bieži vien rodas tāda situācija, ka šie parādi paliek it kā karājamies gaisā un pēc tam nosēžas to cilvēku maciņā, kuri godīgi maksātāji. Tie visbiežāk ir pensionāri, kas tikko saņēmuši savā kontā pensiju, tūlīt nokārto savus komunālos maksājumus. Diemžēl nereti situācija izveidojas tāda, ka pirms sākas apkures sezona, šie cilvēki ir spiesti nomaksāt arī to cilvēku parādus, kas nav vēlējušies kārtot savus komunālos maksājumus," raksturojot patlaban pastāvošās problēmas, Saeimas debatēs pauda deputāte Lolita Čigāne (V).

Deputāti gan uzskata, ka grozījumi to pašreizējā, valdības piedāvātajā veidolā, tomēr nerisina visas problēmas, jo tie neskar gadījumus, kad atsavinātā dzīvokļa īpašniekam ir bijušas arī hipotekārā kredīta saistības, jo šādu dzīvokļu atsavināšanas gadījumā ar iegūtajiem līdzekļiem lielākoties nepietiek arī komunālo maksājumu parādu segšanai.

Tādēļ, gatavojot likumu 2. un 3. lasījumam, Saeimas deputāti vēl meklēs risinājumus, kā panākt, lai ar hipotēku apgrūtinātu dzīvokļu atsavināšanas gadījumā, būtu jāsedz arī komunālo maksājumu parādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!