Foto: Reuters/Scanpix
Tieši pirms 230 gadiem, 1785. gada 26. jūnijā, Jelgavā pacēlās pirmais gaisa balons mūsdienu Latvijas teritorijā, vēsta Jelgavas pilsētas pārstāvji.

Pirmās augstskolas - Pētera Akadēmijas jeb Academia Petrina - bijušais audzēknis Ernsts Johanns Bīnemanis šajā dienā augstskolas pagalmā sarīkoja paša izgatavotā aerostata pirmo publisko demonstrāciju.

Līdzīga aerostata palaišana Parīzē 1783. gadā.
Attēlā: Līdzīga aerostata palaišana Parīzē 1783. gadā.

Gaisa balona diametrs bijis apmēram 54 centimetri, un uz tā esošais uzraksts latīniski vēstījis "Vivat P. et D.! Et Mitavia missus sum die XXVI to mensis Junii MDCCLXXXV" ("Lai dzīvo Kurzemes un Zemgales hercogs Pēteris Bīrons un viņa sieva hercogiene Doroteja! No Jelgavas esmu palaists 1785. gada 26. jūnijā").

Tā paša gada oktobrī Bīnemanis palaida vēl vienu gaisa balonu apmēram divu metru diametrā, bet tieši pēc gada - 1786. gada 26. jūnijā - gaisā pacēlies ar ūdeņradi pildīts balons 5,2 metru diametrā ar uzrakstu "Tas dodas uz zvaigznēm".

Brīdī, kad balons pacēlies gaisā, Pētera Akadēmija gatavojās savas desmitās jubilejas svinībām. Tā atklāta 1775. gada 29. jūnijā, hercoga Pētera vārda dienā notika augstskolas svinīgā atklāšana.

Par godu senajiem notikumiem sestdien, 27. jūnijā, pulksten 14 no Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzeja pagalma gaisā atkal pacelsies baloni, "lai visiem atgādinātu, ka tieši Jelgava ir tā pilsēta, kurai pieder gods būt pirmajai Latvijā, kur realizēta šī grandiozā iecere".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!