Pēc Jēkabpils cietuma priekšniekam Ivanam Semjonovam uzrādītās apsūdzības par patvaļīgām medībām Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieks Dailis Lūks uz izmeklēšanas laiku atstādinājis viņu no ieņemamā amata.
Semjonova pienākumus pilda viņa vietnieks Staņislavs Kellers, informēja Lūks.

Jēkabpils rajona prokuratūra uzrādījusi apsūdzību par patvaļīgām medībām personu grupā Semjonovam un gatavojas drīzumā šādu apsūdzību uzrādīt arī Valsts policijas Viesītes iecirkņa policistam Jānim Teilānam, informēja prokurore Mirdza Dubicka.

Krimināllieta ierosināta par Jēkabpils rajona Atašienes pagastā nelikumīgi nomedīto alni. Par šo nodarījumu krimināllikums paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai naudas sodu līdz četrdesmit minimālajām mēnešalgām.

Teilāns pagaidām vēl nav noslēdzis vienošanos ar advokātu, tāpēc viņš atrodas liecinieka statusā un drošības līdzeklis viņam nav piemērots. Semjonovam piemērots drošības līdzeklis - paraksts par dzīves vietas nemainīšanu.

Policisti pērn gada nogalē kādā naktī bija saņēmuši izsaukumu uz Atašienes pagasta mežu, kur notiekot nelikumīgas medības. Notikuma vietā policisti sastapuši Semjonovu un Teilānu, kā arī trīs mednieku kolektīva "Duplets" biedrus, tostarp Atašienes pagasta padomes priekšsēdētāju Ausmu Salenieci.

Policija minētajām personām atsavinājusi medību ieročus - trīs karabīnes un divas medību bises -, kuras kopā ar nākamajā rītā netālu atrasto nošauto alni un no tā izņemto lodi nosūtīja uz ekspertīzi.

Par notikumiem, kas risinājušies pirms policijas ierašanās, tajā iesaistītajiem ir atšķirīgas, pilnīgi pretējas versijas.

Saleniece, kura pati ir medniece un mežsaimniecības sistēmas darbiniece ar vairāk nekā 30 gadu stāžu, BNS iepriekš stāstīja, ka sestdien vēlu vakarā nejauši no savām mājām izdzirdējusi vairākus šāvienus. Viņa kopā ar vēl diviem ciemiņiem, mednieku kolektīva "Duplets" biedriem, nolēma uzzināt, kas noticis. Viņi iztālēm pamanījuši automašīnas ugunis un ar apvidus auto UAZ devušies to virzienā, un sastapuši citu UAZ auto, kurā sēdējuši Semjonovs un Teilāns.

"Mēs tobrīd vēl nemaz nezinājām, ka nomedīts kāds dzīvnieks, bet vienkārši gribējām uzzināt, ko viņi dara svešā īpašumā," teica Saleniece. Viņa pastāstīja, ka sākotnēji abi sastaptie vīrieši nolieguši, ka viņiem būtu ieroči, turklāt mēģinājuši atstāt notikuma vietu. "Taču mēs aizbraucām pa īsāko ceļu un aizšķērsojām viņiem ceļu," sacīja Atašienes pagasta padomes priekšsēdētāja. Tad Semjonovs ar Teilānu atzinušies, ka viņiem ir ieroči un uzrādījuši tos, taču vienlaikus arī piedāvājuši naudu, lai "izšķirtos mierīgā ceļā".

Tas Saleniecei un viņas kolēģiem licies aizdomīgi, tāpēc viņi izsaukuši policiju. "Galu galā - vai gan mēs to darītu, ja apzinātos, ka esam nogalinājuši dzīvnieku un tajā atrodas no mūsu ieročiem izšautas lodes, ko ekspertīze noteikti atpazīs?" jautāja Saleniece. Viņa atzina, ka tikai vēlāk no policistiem uzzinājusi, ka beigtais dzīvnieks jau no rīta atrasts netālu no viņas mājām. "Un ja šoreiz izrādīsies, ka aizdomās turamo vainu neizdosies atrast, man vairs mūsu policijai nebūs nekādas ticības," pavēstīja Atašienes pagasta padomes priekšsēdētāja. Viņa arī pieļāva, ka Semjonovs un Teilāns policijai varētu būt atdevuši citus ieročus, bet to, no kura nogalināts alnis, noslēpuši.

Savukārt Semjonovs BNS iepriekš pauda pārliecību, ka ne viņš, ne Teilāns nav vainojami aļņa nogalināšanā. Viņš pastāstīja, ka notikuma vietā viņi gadījušies tikai tāpēc, ka bijuši ceļā uz Semjonova dzimto ciemu, kur joprojām dzīvojot arī viņa māte. "Bet ieroči mūsu automašīnā atradās tāpēc, ka mēs todien bijām medībās, tiesa, otrā Jēkabpils rajona galā," teica Jēkabpils cietuma priekšnieks. Viņš arī norādīja uz to, ka viņa un Teilāna ieroči izjauktā veidā glabājušies pārvalkos, savukārt viņu oponentiem tie bijuši sagatavoti šaušanai. "Turklāt viņu automašīnā arī atradās divi suņi un lukturis medībām nakts laikā," piebilda Semjonovs.

Aļņu medību sezona beidzās 30.novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!