Foto: LETA
Atstādinātais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietnieks Alvis Vilks šoreiz vērsīsies gan pie premjera, gan prokuratūrā.

Vilks teica, ka KNAB šefa Normunda Vilnīša sistemātiskā pretlikumīgā rīcība varētu liecināt par noziedzīgu darbību.

"Vilnītis sistemātiski rīkojas prettiesiski, tāpēc vērsīšos gan pie premjera, gan prokuratūrā," sacīja Vilks.

Viņam ceturtdien no jauna izdotais rīkojums par atstādināšanu nav bijis pārsteigums, taču vienlaicīgi KNAB pārstāvis neprognozēja, ka konfliktam birojā varētu būt ātrs risinājums, jo politiķi vēlmi atrisināt situāciju līdz šim nav izrādījuši.

"Pirmais solis bija prokuratūras konstatējums, ka ir pamats izveidot komisiju Vilnīša atbilstības amatam vērtēšanai. Ja mēs pieņemam, ka rezultāts varētu būt atcelšana no amata, galavārds pieder parlamentam. Atcelšana varētu būt ilgs process, jo no politiķu puses nekas neliecina, ka ir vēlme šo situāciju atrisināt," komentēja Vilks.

KNAB šefa vietnieks joprojām arī apsver iespēju vērsties tiesā, jo atstādināšanas laikā viņš nesaņem algu.

Jau ziņots, ka premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") piektdien pieļāva, ka Vilnīša rīkojums par vietnieka atstādināšanu atkal tiks atcelts.

Tā Dombrovskis atzina piektdien intervijā Latvijas Radio 4.

"Stipri apšaubu, ka vienas vai divu dienu laikā būtu parādījušies jauni apstākļi, kas dotu pamatu atkal atstādināt no amata Vilka kungu. Man šādas informācijas nav. Nebūšu izbrīnīts, ja atkal vajadzēs šādu lēmumu atcelt," radio pastāstīja Dombrovskis.

Premjers trešdien atcēla Vilnīša rīkojumu par KNAB priekšnieka vietnieka atstādināšanu no amata, taču Vilnītis ceturtdien pēcpusdienā Vilku atstādināja vēlreiz.

Dombrovskis atcēla Vilnīša rīkojumu, norādot, ka Vilnīša rīkojums ir uzskatāms par prettiesisku, jo konstatēta tā neatbilstība Darba likumam.

Nav arī konstatēts pamatojums apstāklim, ka pilnvērtīgai disciplinārlietas izmeklēšanas īstenošanai bija nepieciešama Vilka atstādināšana no amata pienākumu izpildes. Premjers atzina, ka nav konstatēts cēloniskais sakars starp problēmas novēršanu un Vilka atstādināšanu.

KNAB pārstāve Ieva Karlsberga pavēstīja, ka Vilnītis ceturtdien izpildījis Dombrovska rezolūciju un atjaunojis Vilku amatā, taču pēc tam KNAB priekšnieks atkārtoti atstādinājis no amata Vilku uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku. Vilks arī pēc atjaunošanas darbā turpinot nepildīt Vilnīša tiešos rīkojumus, kā arī neizsniedz ar PHARE projektu saistītos dokumentus. Vilks arī atsakās sniegt pēc būtības paskaidrojumus disciplinārlietas izmeklēšanas komisijai, tādējādi ar to nesadarbojoties, kas traucē veikt objektīvu un vispusīgu lietas izmeklēšanu, klāstīja KNAB pārstāve.

Premjera preses sekretāre Līga Krapāne piektdien norādīja, ka "Vilnīša rīcība ir klasificējama kā augstākstāvošās amatpersonas likumīgu norādījumu ignorēšana un šis apstāklis būtu izvērtējams ģenerālprokurora vadītās komisijas sēdē, kas vērtē Vilnīša atbilstību ieņemamajam amatam".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!