Foto: F64

Saeimas Prezidijs šodien nolēma attaisnot parlamenta sēdes kavējumu deputātam Dzintaram Zaķim saistībā ar to, ka viņš liecinieka statusā piedalījies Rēzeknes tiesas sēdē.

Zaķis lūdza Prezidiju attaisnot 23.aprīļa Saeimas sēdes turpinājuma un 30.aprīļa sēdes kavējumu, jo 30.aprīlī liecinieka statusā piedalījās Rēzeknes tiesas sēdē.

Kā ziņots, lietu par balsu pirkšanu Saeimas vēlēšanās par labu Zaķim plānots turpināt skatīt 14.septembrī ar drošības struktūru pārstāvju pratināšanu videokonferences režīmā vai arī slēgtā sēdē, lietas rakstisko materiālu pārbaudi un pāriešanu pie tiesu debatēm.

Šajā lietā uz apsūdzēto sola sēdušies uzņēmējs Andris Kozulis un kāds Andrejs Sačkovskis. Lieta ir saistīta ar balsu pirkšanu Viļānu pusē, kur tā esot notikusi par labu "Vienotības" politiķim Dzintaram Zaķim, kuram ir izdevies iekļūt jaunajā Saeimā. Apsūdzētais Kozulis ir Zaķa draugs, taču politiķis savu saistību ar balsu pirkšanu kategoriski noliedz.

Abi vīrieši apsūdzēti pēc Krimināllikuma 90.panta par kavēšanu realizēt vēlēšanu tiesības, lietojot vardarbību, viltu, draudus, uzpirkšanu vai citā prettiesiskā veidā. Par šādu noziegumu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem, ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, ar piespiedu darbu vai ar naudas sodu.

Kā iepriekš informēja prokuratūras preses pārstāve Aiga Eiduka, prokuratūra uzskata, ka apsūdzētās personas pamudināja vēlētājus par dažāda apmēra naudas atlīdzību piedalīties 12.Saeimas vēlēšanās Latgales vēlēšanu apgabalā, balsojot par politiskās partijas deputātu kandidātu sarakstu un par vienu konkrētu deputātu, un balsošanas gaitā vēlēšanu zīmē ar "+" atzīmēt attiecīgo deputāta kandidātu, bet nosvītrot atlikušo kandidātu vārdus un uzvārdus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!