Foto: LETA
Attālinātajām mācībām noteikti būs ilgtermiņa sekas, portālam "Delfi" pauda Tiesībsarga birojā norādot, ka attālinātajām mācībām 1.-6. klašu skolēniem neviens nav bijis gatavs – ne vecāki, ne skolēni, ne skolas.

"Attālināto mācību ietekmi uz izglītības kvalitāti varēsim izvērtēt nākotnē. Atbilstošas tehnikas trūkums ir tikai viens no aspektiem, vienlīdz liela ietekme ir bērna attīstībai labvēlīgai videi ģimenē. Prognozējams, ka skolēni ar nelabvēlīgākiem ģimenes apstākļiem varētu piedzīvot lielāku mācību rezultātu pasliktināšanos, nekā skolēni ar labvēlīgākiem ģimenes apstākļiem, tādiem kā vecāku spēja iesaistīties bērna mācībās, bērna nodrošināšana ar nepieciešamajiem tehnoloģiju rīkiem, atbilstošu mācību vietu un vidi, kā arī ēdināšanu," norādīja Tiesībsarga birojā.

"Delfi" jau vairākkārt ziņoja, ka, atsākoties attālinātajām mācībām visās klašu grupās, skolēnu un skolotāju vidū bija novērojama būtiska problēma – tehniskā nodrošinājuma trūkums. Turklāt valsts šajā jautājumā paredzēts tikai 7. līdz 12. klases skolēniem.

"Ņemot vērā, ka izglītības bezmaksas princips ir spēkā arī ārkārtējās situācijas laikā, nav pieļaujams, ka obligātā izglītība tiek īstenota ar tādiem mācību līdzekļiem, kas bērnam nav nodrošināti. Ja tehniskais aprīkojums, lai varētu izmantot informācijas un komunikācijas tehnoloģijas, nav nodrošināts, skolai attālinātajām mācībām ir jāizmanto citi mācību līdzekļi (grāmatas, burtnīcas, darba burtnīcas u.tml.) un jānodrošina informācijas apmaiņa par uzdoto un paveikto," skaidroja tiesībsargs, norādot, ka valsts atbildība ir nodrošināt visiem pieejamu kvalitatīvu izglītību.

Jau vēstīts, ka no pirmdienas, 8. februāra, 1. un 2. klašu skolēni tomēr klātienē skolā neatgriezīsies.

Tiesa, būs pieejamas individuālas konsultācijas klātienē visos skolas vecumposmos bērniem, kam grūtības mācībās un kam nepieciešams psihoemocionāls atbalsts. Tas attieksies arī uz skolu, profesionālo skolu un augstskolu beidzējiem.

Vienlaikus konsultāciju laikā būs jāievēro Covid-19 ierobežošanas drošības pasākumi, proti, konsultācijas telpā drīkst atrasties tikai skolēns un pedagogs, jāievēro divu metru distance un telpas jāvēdina pēc katras konsultācijas, iepriekš skaidroja Izglītības kvalitātes valsts dienesta vadītāja Inita Juhņeviča.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!