Foto: Shutterstock
Aizvadītajā nedēļā valdība apstiprināja vairākus Covid-19 saslimšanas ierobežošanas pasākumus, kas stājas spēkā otrdien, 16. martā.

Attālināts darbs

Lai nodrošinātu darbu klātienē, no otrdienas, 16. marta, valsts un pašvaldību institūcijas vadītājam būs jānodrošina darbiniekiem individuālie aizsardzības līdzekļi, kā arī jānosaka pasākumi Covid-19 ierobežošanai darba kolektīvā, nosakot atbildīgo personu šo ierobežojumu ieviešanai un ievērošanai.

Ja darbs norit klātienē, turpmāk būs jānodrošina, ka kabinetā atrodas tikai viens darbinieks, savukārt atvērtā tipa birojā – vismaz 15 kvadrātmetri uz vienu darbinieku. Situācijā, ja nav iespējams ievērot šo principu, ir jāizstrādā darba grafiks, nosakot, kurš darbinieks nāk strādāt klātienē, piemēram, katru otro dienu. Tas neattiecas uz privātu uzņēmumu darbiniekiem.

Savukārt privātu uzņēmumu darba devēju pienākums no otrdienas būs identificēt tos darbiniekus, kuri, lai nodrošinātu darba nepārtrauktību, drīkstēs veikt darbu klātienē. Šie noteikumi neattieksies uz ražošanas un citām nozarēm, kur nav iespējams veikt darbu attālināti.

Lai gan līdz šim jau pastāvēja regulējums, kas paredzēja, ka darbs pēc iespējas ir jāorganizē attālināti, piektdien pieņemtie grozījumi paredz, ka turpmāk darba devējam būs pienākums identificēt tos darbiniekus, kuri drīkst strādāt klātienē.

Bērnudārzi

Tikai gadījumos, ja vecākiem nav iespēju strādāt attālināti, tie varēs bērnu vest uz bērnudārzu, piektdien lēma valdība. Reizē noteikts, ka klātienē strādājošiem pirmsskolu pedagogiem ik nedēļu būs jāveic Covid-19 tests.

Jaunais regulējums spēkā stāsies otrdien, 16. martā. Šāds regulējums noteikts, lai bērnudārzu grupiņās būtu pēc iespējas mazāks bērnu skaits, tādējādi izvairoties no jaunā britu Covid-19 varianta izplatības.

Savukārt gadījumos, ja mājsaimniecībā dzīvo vecvecāks vai kāds cits pieaugušais, kas spēj pieskatīt bērnu laikā, kad viņam būtu jāatrodas bērnudārzā, ir iespējams bērnu uz pirmsskolas izglītības iestādi nevest.

Jau vēstīts, ka MK 12. martā noteica vairākas izmaiņas, kas spēkā stājas gan 16. martā, gan trešdien, 17. martā. Preses konferencei pēc valdības sēdes bija iespējams sekot portālā "Delfi".

MK piektdien atbalstīja arī Satiksmes ministrijas (SM) rosinātos grozījumus rīkojumā "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu", paredzot atstāt pašvaldību ziņā risinājumus, kā sabiedriskajā transportā nodrošināt epidemioloģisko prasību izpildi, kā arī Valsts policijai un pašvaldības policijai paredzēts nodrošināt izpildes kontroli.

Tāpat MK atbalstīja Iekšlietu ministrijas rosinātos grozījumus rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, kas paredz uzdot Valsts robežsardzei veikt pastiprinātu minēto dokumentu esības uzraudzību personām, kas šķērso ārējo robežu ar gaisa kuģi, ieceļojot Latvijā.

Arī personām, kurām pienākas valsts atbalsts pašizolācijai viesnīcā, paredzēts līdzfinansēt arī ēdināšanu, lēma valdība.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!