Foto: DELFI
Situācijā, kad potenciālo valdību veidotu vairāk politisko spēku nekā iepriekš, koalīcijas sadarbības padome ir vairāk vajadzīga nekā līdz šim, pēc sarunām par valdības veidošanu atzina partiju apvienības "Attīstībai/Par!" līderis Daniels Pavļuts.

Pēc sarunām Pavļuts atzina, ka šajā sarunu posmā ir diezgan daudz neskaidrību, jo notiek mēģinājums atkāpties no tradicionālās prakses un nelietot vārdus "koalīcijas padome" un "koalīcijas sadarbības līgums". Viņš uzsvēra, ka situācijā, kad potenciālo valdību veidotu vairāk politisko spēku nekā līdz šim, koalīcijas sadarbības padome ir vajadzīga. Proti, ir nepieciešama koordinācija, ko līdz šim nodrošināja šī padome.

Pavļuts skaidroja, ka sarunu laikā panākta "zināma vienošanās, ka taps sadarbības līguma projekts".

"Attīstībai/Par!" vissvarīgāk valdības veidošanas sarunās ir runāt par satura jautājumiem, atzīmēja politiķis. Viņš uzsvēra, ka tieši rīt un parīt gaidāms būtiskākais sarunu posms, kad potenciālie sadarbības partneri diskutēs pie veicamajām reformām.

Ziņots, ka ceturtdien norisinājās trešās sarunas par valdības veidošanu pēc Alda Gobzema ("KPV LV") piedāvātā darba plāna. "KPV LV" kopā ar "Jaunās Vienotības", Zaļo un zemnieku savienības, Jaunās konservatīvās partijas, "Attīstībai/Par!" un Nacionālās apvienības pārstāvjiem turpināja diskusijas par tehniskiem jautājumiem. Piemēram, politiķi apsprieduši, kādā veidā potenciālajā Gobzema valdībā varētu tikt pieņemti lēmumi.

Vēstīts, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis pēc tikšanās ar visiem 13. Saeimā ievēlētājiem politiskajiem spēkiem 26. novembrī nolēmis uzticēt valdības veidošanu partijas "KPV LV" līderim Aldim Gobzemam.

Valsts prezidents nule kā izvēlētajam valdības veidotājam Gobzemam tāpat kā viņa priekšgājējam Jaunās konservatīvās partijas līderim Jānim Bordānam deva divas nedēļas, lai iezīmētu valdības aprises, panāktu Saeimas vairākuma atbalstu, kā arī iezīmētu iespējamo valdības sastāvu un prioritāri veicamos darbus. Ja Gobzemam tas neizdosies līdz 10. decembrim (ieskaitot), tad Vējonis savu nomināciju atsauks un aicinās citu Ministru prezidenta kandidātu veidot valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!