Foto: Saeimas administrācija

Ņemot vērā, ka pašlaik daudzus no atbalsta saņemšanas attur minimāla neatbilstība kādam no noteiktajiem kritērijiem, atbalsta mehānismus nepieciešams pielāgot uzņēmumu un iedzīvotāju reālajiem apstākļiem, otrdien, 2.februārī, tiekoties ar finanšu ministru Jāni Reiru (JV) un ekonomikas ministru Jāni Vitenbergu (PCL/KPV LV) uzsvēra partiju apvienības "Attīstībai/Par!" (AP) Saeimas deputāti, portālu "Delfi" informēja frakcijā.

Deputātu ieskatā, Covid-19 izraisītā pandēmija paspilgtina sabiedrības noslāņošanos, tādēļ ministriem nepieciešams pievērst lielāku uzmanību atbalsta mehānismu pilnveidei. Deputāti arī mudināja aktīvāk pievērsties tādu atbalsta mehānismu veidošanai, kas palīdz novērst sociālo noslāņošanos.

"Jānorāda, ka Covid-19 izraisītā krīze ievērojami ietekmē strādājošos ar zemiem ienākumiem, kuri līdz šim daļēji atradās ēnu ekonomikas sektorā. Sociālās aizsardzības sistēma ir jāpielāgo esošajai iedzīvotāju situācijai, nevis vēlamajai," tā tikšanās laikā uzsvēra "Attīstībai/Par!" Saeimas frakcijas vadītāja Marija Golubeva.

Viņa arī atkārtoti uzsvēra, ka esošo atbalsta mehānismu pieteikšanās kritēriji ir pārāk niansēti un sarežģīti, mudinot tos vienkāršot.

Tikšanās laikā tika diskutēts par atbalsta mehānismu atbilstību tautsaimniecības stāvoklim, uzklausot Latvijas Darba devēju konfederācijas un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras pārstāvju pausto redzējumu par aktuālo situāciju.

Saeimas deputāts Juris Pūce (AP) klātesošajiem atgādināja, ka pašreiz spēkā esošais likums ļauj nodokļu maksātājiem krīzes laikā atlikt nodokļu nomaksu uz trīs gadiem. "Jau šobrīd ir skaidrs, ka pandēmijas izraisītā ekonomiskā krīze nebūs viegli pārvarama, tādēļ valdībai un Saeimai jālemj nodokļu nomaksas pagarinājumu padarīt ilgāku," sacīja deputāts.

Viņa ieskatā tas ļaus nodrošināt, ka tie nodokļu maksātāji, kas turpina strādāt un dod darbu Latvijas iedzīvotājiem, to spētu darīt arī pēc pandēmijas pārvarēšanas.

"Attīstībai/Par!" Saeimas frakcija bija aicinājusi Reiru un Vitenbergu uz attālinātu frakcijas sēdi, lai pārrunātu atbalsta mehānismu atbilstību pandēmijas laikā.

Frakcijas deputāti uzskata, ka pilnvērtīgi izstrādāti un iedzīvotājiem pieejami atbalsta mehānismi ir svarīgs priekšnosacījums, lai ierobežotu Covid-19 izplatību un nodrošinātu nepieciešamās sociālās vajadzības.

Deputātu ieskatā, nepieciešams palielināt atbalsta mehānismu saņēmēju loku, kā arī mazināt šķēršļus to saņemšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!