Foto: LETA

"Attīstībai/Par!" (AP) Saeimas frakcija atkārtoti rosinās skatīt Civilās savienības likumprojektu kādā no parlamenta tuvākajām sēdēm, pirmdien pēc koalīcijas sanāksmes paziņoja AP līdzpriekšsēdētājs, veselības ministrs Daniels Pavļuts.

To politiķis pauda, atbildot uz jautājumu par Civilās savienības likumprojekta nākotni pēc tam, kad to neizdevās pieņemt kvoruma trūkuma dēļ.

Pavļuts uzsvēra, ka tas bija mākslīgi, apzināti radīts kvoruma trūkums, daļai deputātu esot Saeimas sēžu zālē, bet nebalsojot. Šāda rīcība jautājumā, kura pamatā ir Satversmes tiesas (ST) spriedums, ir vērtējama kā uzticības graušana likumdevējam, akcentēja politiķis.

AP līdzpriekšsēdētājs piebilda, ka tas būšot parlamenta Prezidija ziņā lemt, vai iekļaut šo likumprojektu kādā no tuvākajām Saeimas sēdēm.

"Konservatīvo" līderis, tieslietu ministrs Jānis Bordāns (K) no savas puses uzsvēra, ka Tieslietu ministrija, sagatavojot un virzot šādu likumprojektu, savu darbu ir izdarījusi, un jautājums tagad ir Saeimas un Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces (NA) ziņā. Viņam kā valdības pārstāvim nav nekādas varas pār likumprojekta tālāko virzību parlamentā, atzīmēja politiķis.

Kā ziņots, Saeimā 2.jūnijā kvoruma trūkuma dēļ neizdevās pieņemt Civilās savienības likumprojektu.

Ja likumprojektu neizdotos pieņemt arī atlikušajā 13.Saeimas darbības laikā, tad 14.Saeima varēs lemt, vai turpināt tā skatīšanu. 13.Saeimas pilnvaras noslēgsies rudenī.

Četros balsojumos par pirmo priekšlikumu Civilās savienības likumprojektam nebija kvoruma, balsojumos piedaloties vai nu 40 vai 41 deputātiem. Lai Saeima būtu lemttiesīga jeb būtu kvorums, balsojumā ir jāpiedalās vismaz 50 jeb pusei no kopā 100 deputātiem.

Jau iepriekš bija radusies neskaidrība, vai likumprojekta pieņemšanai būs kvorums. Arī iepriekšējos lasījumos daudzi deputāti, kuri iebilst pret likumprojekta izskatīšanu, līdz šim bieži nepiedalījās balsojumos, lai mēģinātu "noraut kvorumu" un nepieļaut likumprojekta pieņemšanu.

ST priekšsēdētāja vietniece Irēna Kucina aģentūrai LETA skaidroja, ka līdz brīdim, kad būs īstenota regulējuma pilnveide par ST spriedumu saistībā ar viendzimuma pāru aizsardzību, tiesību normu piemērotāji - iestādes un administratīvās tiesas - Satversmi piemēros tieši un nepastarpināti.

1.jūnijā pienāca termiņš ST spriedumu izpildei, kuros lemts par viendzimuma pāru tiesisko atzīšanu. Līdz šim neesot bijis indikāciju par spriedumu izpildi tiesas noteiktajā laikā. Kucina norādīja, ka ar ST spriedumiem regulējums, ciktāl tas neparedz noteiktas tiesības viendzimuma pāriem, atzīts par spēkā neesošu no šī gada 1.jūnija.

Savukārt Administratīvā rajona tiesa ir pieņēmusi pirmo spriedumu, ar kuru apmierināts viena dzimuma pāra pieteikums un konstatēta "publiski tiesisko attiecību pastāvēšana", proti, atzīts, ka starp pieteicējiem pastāv ģimenes attiecības Satversmes 110.panta izpratnē, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

LGBT un viņu draugu apvienības "Mozaīka" valdes loceklis Kaspars Zālītis aģentūrai LETA iepriekš pauda, ka Civilās savienības likumprojekta nepieņemšanas gadījumā jautājumi par ģimenes fakta konstatāciju tiks risināti starptautiska līmeņa tiesā.

Ar Civilās savienības likumprojektu bija paredzēts noteikt jaunu veidu divu pilngadīgu personu kopdzīves juridiskai reģistrēšanai, tostarp pavērt iespējas reģistrēt viendzimuma pāru attiecības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!