Foto: DELFI

Saeimā nepārstāvētā apvienības "Attīstībai/ Par!" valde pieprasa veselības ministres Andas Čakšas (ZZS) demisiju un Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājas Aijas Barčas (ZZS) atkāpšanos no komisijas vadītājas amata, uzņemoties atbildību par pašu radīto haosu veselības aprūpes sistēmā, portālu "Delfi" informēja apvienības pārstāve Laila Spaliņa.

"Attīstībai/ Par!" šādu lēmumu pieņēmusi, "ņemot vērā bezatbildīgo neskaidrību, kas joprojām pastāv saistībā ar pagājušajā gadā pieņemto Veselības aprūpes finansēšanas likumu".

"Attīstībai/ Par!" pieprasa apturēt Veselības aprūpes finansēšanas likuma stāšanos spēkā līdz brīdim, kamēr nav skaidra likuma pilna ietekme uz Latvijas iedzīvotājiem un nav ieviests tāds finansēšanas un institucionāls mehānisms, kas nodrošina, ka ikvienam Latvijas iedzīvotājam ir pieejami veselības aprūpes pakalpojumi,.

Veselības ministrijas (VM) lūgums valdībai no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt vairāk nekā 1,85 miljonus eiro finansējumu, lai tikai tagad nodrošinātu Veselības aprūpes finansēšanas likumā minētās veselības aprūpes pakalpojumu saņēmēju datubāzes izveidi un uzturēšanu, liecina, ka VM absolūti nav gatava jaunās sistēmas ieviešanai.

Tāpat joprojām nav skaidrs, kas ietilps tā sauktajā veselības apdrošināšanas pakalpojumu grozā, norāda politiskais spēks. "Lai arī šiem jautājumiem bija jābūt atbildētiem pirms likumprojektu skatīja Ministru kabinetā un pieņēma Saeimā, joprojām nav arī zināms, kad un kā tas tiks noteikts. Nopietnas bažas, ka pieņemtais veselības finansēšanas modelis var pasliktināt veselības aprūpes pieejamību īpaši trūcīgajiem iedzīvotāijem, ir paudusi arī Eiropas Komisija," teikts "Attīstībai/ Par!" paziņojumā.

"Attīstībai/ Par!" uzskata, ka Čakšas un Barčas vadībā radītajam haosam veselības aprūpes sistēmā ir pārāk liels risks un augsta cena. "Mēs nedrīkstam gaidīt līdz tas sāks izmaksāt cilvēku dzīvības, tāpēc pieprasām veselības ministres Andas Čakšas demisiju un Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājas Aijas Barčas atkāpšanos no komisijas vadītājas amata. Atbildīgajos amatos jāstājas kompetentiem ekspertiem," norāda partiju apvienība.

Jau ziņots, ka VM lūgs valdībai no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt finansējumu līdz 1 852 483 eiro, lai nodrošinātu Veselības aprūpes finansēšanas likumā minētās veselības aprūpes pakalpojumu saņēmēju datubāzes izveidi un uzturēšanu, liecina ministrijas valdībā iesniegtais rīkojuma projekts.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!