Foto: F64
Vairāki Saeimas frakcijas "Attīstībai/Par!" deputāti sagatavojuši grozījumus likumā, kas paredz ieviest vēl vienu personu apliecinošu dokumentu – ceļošanas pasi.

Šobrīd Personu apliecinošu dokumentu likums paredz, ka personai vienlaikus var būt viena personas apliecība un viena pase, neskaitot dienesta vai diplomātisko pasi. Kā skaidrots likumprojekta anotācijā, pases turētājiem, dodoties uz ārvalstīm, kurām ir nepieciešams iepriekš saņemt vīzu vai ieceļošanas atļauju, sava pase ir jānodod attiecīgās valsts vēstniecībai. Ir gadījumi, kad pase jānosūta uz tuvāko valsti, kur atrodas attiecīgās valsts pārstāvniecība.

Vīzas izgatavošana var ilgt līdz pat astoņām nedēļām. Piemēram, studiju vai darba vīzas saņemšana uz Dienvidāfriku var aizņemt sešas līdz astoņas nedēļas.

Kā skaidro grozījumu autori, nereti gadās situācijas, kad pases turētājam ir nepieciešams nosūtīt pasi vīzas saņemšanai, bet tajā pašā laikā jādodas braucienā uz valsti, kurā ir nepieciešama pase. Līdz ar to šādā situācijā personai tiek ierobežotas tiesības brīvi pārvietoties, secina politiķi.

Tāpat grozījumu autori atgādina, ka Tuvo Austrumu valstīs starp valstīm pastāv politiskie konflikti, kā rezultātā Latvijas pases turētājam var tikt ierobežota ceļošana. Piemēram, personas, kurām pasē ir Izraēlas zīmogs, ir spiestas mainīt pasi pirms ceļojuma uz Irānu.

Vairākās pasaules valstīs, tostarp Lielbritānijā, ASV un Vācijā, jau šobrīd ir iespēja saņemt ceļošanas pasi.

Arī portālā "manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par iespēju iegūt otru pasi vieglākai ceļošanai. Iniciatīvas autors Juris Bariss norādījis, ka "līdz ar šādu iespēju daudziem Latvijas pilsoņiem atkritīs problēmas ar vīzu iegūšanu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!