Foto: F64
Otrdien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā "Attīstībai/Par!" politiķi rosinās pilsonības automātisku piešķiršanu visiem nepilsoņu bērniem un jauniešiem vecumā no 0 līdz 15 gadiem. Tie ir aptuveni 2933 cilvēki, kuriem Latvija ir vienīgās mājas, teikts paziņojumā medijiem.

Saeimas vairākums jau ir atbalstījis Valsts prezidenta priekšlikumu automātiski piešķirt Latvijas pilsonību visiem bērniem, kas dzimuši pēc 2020. gada 1. janvāra, liekot vecākiem izvēlēties Latvijas vai citas valsts pilsonību. Savukārt "Attīstībai/Par!" rosina diskutēt par platāku soli sabiedrības saliedētības stiprināšanā.

"Mēs turpināsim pārliecināt Saeimas kolēģus par nepieciešamību piešķirt Latvijas pilsonību ne tikai jaundzimušajiem nepilsoņu bērniem, bet arī tiem nepilsoņu bērniem, kas vēl nav sasnieguši vecumu, kad viņi paši var pieteikties un kļūt par Latvijas pilsoņiem," saka "Attīstībai/Par!" frakcijas deputāte Marija Golubeva.

Viņa uzsver: "Latvijā dzimušie un augušie bērni ir mūsējie, mums jāpiesaista viņi Latvijas valstij arī politiski".

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes apkopotā statistika liecina, ka jau šobrīd aptuveni 80% no nepilsoņiem izvēlas Latvijas pilsonību saviem bērniem. Nepilsoņiem, kas sev vai bērniem nav nokārtojuši Latvijas pilsonību, kavēšanās iemesli ir ļoti dažādi un bieži praktiski. Medijos izskanējušais apgalvojums, ka nepilsoņa statusā vieglāk ceļot uz Krieviju, ir aktuāls tikai 12% nepilsoņu, norāda politiķi.

Nepilsoņa statuss savulaik tika ieviests kā pagaidu risinājums, lai Latvijā dzīvojošie citu bijušās PSRS valstu iedzīvotāji ar laiku iegūtu Latvijas vai citas valsts pilsonību. Latvija par nepilsoņa statusa piešķiršanu bērniem regulāri saņem kritiku, piemēram, no Apvienoto nāciju organizācijas (ANO) Bērnu tiesību komitejas. ANO norāda, ka gadījumos, kad vecāki nespēj vai nevēlas patstāvīgi aizsargāt bērna tiesības, valstij ir jāiejaucas un jānodrošina bērna tiesības uz pilsonību.

Tiek uzsvērts, ka pilsonību ir jāpiešķir visiem Latvijas nepilsoņu bērniem, nevis tikai jaundzimušajiem, jo viņi ir piederīgi Latvijai un nedrīkst kļūt par vēsturiskās situācijas un praktisku šķēršļu ķīlniekiem. Latvija nevar atļauties atsvešināt cilvēkus, kas visādi citādi ir piederīgi Latvijas tautai, pārliecināti politiķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!